VENCI NA SPOMENIK STEVI PISARU: U Paraćinu obeleženo 217 godina od završetka Ivankovačke bitke

Zorana Rašić 19. 08. 2022. u 18:07

KOD Spomenika Stevi Pisaru na Karađorđevom brdu iznad Paraćina danas je održana svečanost povodom 217 godina od završetka Ivankovačke bitke i 216 godina od konačnog oslobođenja Paraćina od petovekovne turske uprave.

Foto: N. Stajić

Vence su položile delegacije Opštine Paraćin, tamošnje Policijske stanice, više boračkih organizacija – Opštinskog odbora SUBNOR-a,  Udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912-1920. godine,  Udruženja ratnih vojnih invalida i Udruženja ratnih veterana Paraćina, kao i članice „Kola srpskih sestara pri Crkvi Svete Trojice, delegacija POKS Paraćin i  Vinskog viteškog reda koji nosi naziv po junaku, Pisaru.

 Podsetimo Steva Pisar je hicem iz topa sa Karađorđevog brda pogodio šator Hafiz paše i teško ga ranio, što je dovelo do povlačenja Turaka iz Paraćina ka Nišu.

Svečanost, koja je počela intoniranjem srpske himne, nastavljena je obraćanjem istoričara Zavičajnog muzeja Marka Pekića, koji je podsetio da je Ivankovačka bitka bila prva zvanična pobeda srpskih ustanika protiv regularne turske vojske.

Događaj je završen scenskim prikazom i pucnjem iz replike trešnjevog topa koji je za ovu priliku pozajmljen iz kragujevačkog muzeja.

Pogledajte više