SUĐENJE KANTARU U VRANJU: Glavni pretres Dejanu Nikoliću u slučaju vranjskog OK radija - u toku saslušanje okrivljenih (FOTO)

J. S.

16. 08. 2022. u 10:13

U OSNOVNOM sudu u Vranju danas se održava glavni pretres u slučaju protiv Dejana Nikolića – Kantara, koji se tereti za nasilničko ponašanje, zbog zazidavanja prozora u vranjskom OK radiju.

Foto: J. S.

Suđenje je počelo pred prepunom sudnicom Osnovnog suda, predsedavajući sudija Jelena Dimitrijević na početku suđenje vrlo strogo se obratila prisutnima i rekla da će biti strago sankconisan svako ko ne poštuje sud, a nije isključeno ni isključivanje javnosti.

U međuvremenu, po zahtevi advokata okrivljenog, bila je određena pauza od 20 minuta. Nakon pauze, počelo je saslušanje okrivljenih.

U Osnovnom sudu u Vranju danas se održava glavni pretres u slučaju protiv Dejana Nikolića – Kantara koji se tereti za nasilničko ponašanje, zbog zazidavanja prozora u vranjskom OK radiju, koji je kulminacija pritisaka i vandalizma koji su usledili nakon toga. Podsećamo da je ovaj kafić najpre razbijen , a onda i isprskan belom bojom u sred bela dana. Trenutno kafić ne radi.

Pred sam početak suđenja ispred Onovnog suda stvorila se prilično tenzična atmosfera. Pored brojnih novinasrkih ekipa predvođenih Veranom Matićem, koji de došao da pruži kolegama podršku, ali koji se i sam zbog toga našao na meti  Dejana Nikolića,   ispred suda su i zaposleni u konckarnicama čiji je (nezvanični) vlasnik Kantar, koji su došli da mu pruže podršku.

Podrška je došla i od strane Udruženje osoba sa paraplegijom koje je osnovano radi poboljšanja uslova i prava osoba sa ovom vrstom invaliditeta, koje na teritoriji Pčinjskog okruga imamo 84 članova, a jedan od njih je i Dejan Nikolić Kantar.
Oni su se dan raniji oglasili aopštenjem u kome navode da je Nikolić njihov “prijatelj i drug, porodičan čovek i privrednik koji je aktivan u radu Udruženja i ima veliki doprinos i zalaganje za poboljšanje uslova života osoba sa invaliditetom”.

- Imajući u vidu da se poslednjih meseci protiv njega vodi postupak za koji smatramo da je neosnovan, nepravedan i zasnovan na sumnjivim dokazima, svi članovi Udruženja, pružamo podršku Nikoliću. Postupak koji se vodi protiv Nikolić Dejana, smatramo da od samog početka obiluje brojnim procesnim nepravilnostima koji su u koliziji sa Zakonom, zato verujemo da će sud ispraviti sve prethodne zakonske propuste i nelogičnosti tužilaštva u ovom procesu, da osobe sa invaliditetom imaju ista prava kao i ostali građani Republike Srbije. „Niko nije kriv dok se ne dokaže suprotno“ . navodi se u saopštenju.


Podsećamo sve je počelo u septembru 2021. godine,  kada je Dejan Nikolić zvani „Kantar“ tražio broj mobilnog telefona Olivere Vladković vlasnice OK radija i internet kafeu, koji posluje u okviru OK Radija. Usledio je neprijatan razgovor i tvrdnja da će sazizadi prozor, a sve radi izgradnje i dogradnje svojih prostorija za potrebe kockarnice Coloseum. Olivera Vladković je odgovorila da za sve što želi da gradi mora da poseduje dozvolu nadležnih institucija i da sve bude u skladu sa zakonom o Planiranju i izgradnji RS, i da kada joj to pokaže, može da radi.

U novembru 2021. godine, podignuta je skela pod prozorom OK radija i tom prilikom je  obaveštena građevinska inspekcija, koja je izašla na teren i obustavila radove. U zimskom periodu nije bilo građevinskih aktivnosti. Od marta 2022. godine, kreće pritisak, prvo pretećom porukom, koju je Olivera Vladković prijavila policiji. U aprilu ove godine od strane NN lica razbijen je izlozi kafea u ranim jutarnjim satima. Nakon date izjave, Olivera Vladković je od policije zahtevala zaštitu.

Aktivnosti na gradilištu nelegalnog objekta, nastavljene su i upućena je nova prijava građevinskoj inspekciji, koja je vršila uviđaj nekoliko puta i zatvorila gradilište. Bez obzira na zabranu, Dejan Nikolić Kantar je nastavio sa gradnjom. U junu u popodnevnim satima , jedno lice je ušlo u kafić i uništilo ceo enterijer kafea, farbom koju je razbacivao raspršivačem. Drugo lice je unelo mobilni telefon preko kojeg se čuo glas Dejana Nikolića Kantara sa pretnjama. Nakon toga, i dalje su se nastavile pretnje i pritisci koji su upućivani preko zaposlenih ljudi u OK Radiju, a 6. juna je zposlene u redakciji sačekao zazidan prozor.

Sredinom juna u prostorijama kafića upriličen je sastanak Stalne radne grupe za bezbednost novinara kao podrška OK radiju. Što je bio povod da u noći između 24. i 25. juna u Vranju na više mesta bude izlepljen poster sa likom Verana Matića, koji je kao deo Stalne radne grupe za bezbednost novinara posetio Vranje, sa tekstom: „Veran Matić samozvani građevinski inspektor koji ruši po Vranju. Političarima naređuje, inspekcijskim službama naređuje, hapsi, organizuje rad tužilaštva i sudija, vrši pritisak na medije. Zašto? Sve zbog kafića „No Koment“ koji se nalazi u lokalu otetom od firme „Čik Kumanovo“.
 

Pogledajte više