SVET SPOJILO DEČJE KOLO: Festival "Licidersko srce" počeo u Užicu

N. JANKOVIĆ

16. 08. 2022. u 09:09

U GRADU na Đetinji počeo je 14. Međunarodni dečji festival folklora "Licidersko srce" koji će okupiti oko 1.000 mladih učesnika iz 11 država.

Foto Grad Užice

Jedan od najznačajnijih evropskih festivala ove vrste trajaće do 19. avgusta a celo Užice biće u znaku autentične igre i muzike sa svih meridijana. Učesnici festivala ove godine dolaze iz Meksika, Ukrajine, Mađarske, Bugarske, Slovačke, Češke, Slovenije, Turske, Grčke, BiH - Republika Srpska. Osim grada Užica podršku festivalu pružiće ministarstva kulture i pravde, Predstavništvo RS u Srbiji, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i TO Zlatibor. Pokrovitelj festivala je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Naš grad će nekoliko dana živeti u ritmu razigrane i raspevane mladosti, koja će nas upoznati sa folklornim nasleđem različitih podneblja. Jezik muzike i igre je onaj koji svi razumeju i zbog toga ne iznenađuje da ovakve manifestacije daju značajan doprinos povezivanju i zbližavanju ljudi i naroda.

Važno je da se upoznajemo, a to se najbolje čini preko kulturne zaostavštine i vodi ka uzajamnom uvažavanju i poštovanju naših posebnosti - rekla je Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica.

Učesnici će deo programa upriličiti na Zlatiboru i u Višegradu.

Radionice

UZ bogat koncertni program, upriličeni su i brojni prateći sadržaji: izložba narodnih nošnji zemalja učesnica, edukativni seminar "Deca - čuvari tradicije", folklorne igraonice, grnčarska radionica, zumba žurka, posete turističkim odredištima, istorijskim i kulturnim znamenitostima, kao i tradicionalna humanitarna akcija "Licidersko srce - deci".

Pogledajte više