OMORIKA JAČA I OD POŽARA: U Nacionalnom parku "Tara" prvi, (ne)očekivani podmlaci najstarijeg evropskog drveta

N. JANKOVIĆ

09. 08. 2022. u 10:11

PRE godinu dana, požari na Tari su još jednom iza sebe ostavili pustoš na nekoliko delova planine, ali Pančićeva omorika opstaje - zahvaljujući svojim karekteristikama, jer ova zaštićena vrsta "traži" ekstremna staništa, udaljena od konkurentskih, pa su na zgarištima uočena mlada stabla najstarijeg evropskog drveta.

Foto NP "Tara"

Iako je bilo strašno gledati kako u plamenu nestaju predivna staništa omorike, smatra se da će kataklizmični uslovi koji su nastali posle požara stvoriti optimalne stanišne preduslove za prirodnu obnovu Pančićeve omorike. Od stručnjaka iz nacionalnog parka "Tara" saznajemo da su se požari vremenski "poklopili" sa početkom projekta koji realizuje Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa Republike Srpske - uz podršku devet partnerskih organizacija - a finansira ga švajcarska fondacija "Franklinija". "Podrška restauraciji i konzervaciji najstarije evropske vrste drveća - Pančićeve omorike (Picea omorika)", traje godinu dana, a projektni tim koji predvode eksperti Milan Mataruga i Đorđije Milanović je u dva navrata, krajem 2021, posetio odabrane sastojine Pančićeve omorike i postavio sedam oglednih ploha koje mere temperaturu, te vlažnost zemljišta i vazduha. Krajem ovog jula su postavljeni dodatni instrumenti, a dodate su i nove plohe, kojih je sada ukupno 10 - šest u Republici Srpskoj i četiri u Srbiji.

- Zabeležen je znatno veći broj suvih i oborenih stabala, ali na pojedinim lokalitetima ima i podmlatka Pančićeve omorike, pa nam predstoje obrada prikupljenih podataka i intenzivnije povezivanje upravljača staništa ove vredne drvenaste vrste - saopšteno je iz nacionalnog parka "Tara".

Pogledajte više