NOSTALGIJA NA ČETIRI TOČKA: Tradicionalni reli oldtajmera održan u Kraljevu i Vrnjačkoj Banji

G.Ćirović

31. 07. 2022. u 13:39

TRADICIONALNI, 16. po redu Međunarodni reli starih automobila, popularnih oldtajmera, u organizaciji vrnjačkog kluba „Oldtajmer“ održan je ovog vikenda u Kraljevu, kao i u prestonici srpskog kontinentalnog turizma.

Foto:G.Šljivić

Oldtajmeri parkirani na centralnom gradskom trgu izazvali su veliku pažnju Kraljevčana, naročito zaljubljenika u automobile, brojnih radoznalaca, kao i onih (naj)mlađih koji su želeli da se fotografišu pored brižno očuvanih četvorotočkaša, ponajviše „sitroena“, „mercedesa“ i „ostina“ iz prve polovine i sredine prošlog veka, „spačeka“, „opela“, neizbežnih „buba“ i brojnih „fijata 750“ - popularnih „fića“ domaće, ali i italijanske proizvodnje, „zastave 101“, „tristaća“.

Foto:G.Šljivić

Znatiželjne poglede privukli su i atraktivni „saab“, „ford konzul“ od kojeg zastaje dah, „pežo 504“, američki „mustang“ i „korveta“, „tojota korola“ s početka sedamdesetih.

- Obožavao sam italijanske automobile, pa sam, dok sam bio mlađi priželjkivao da imam nekog sportskog „fijata“ ili „alfu“ iz šezdesetih godina, ali nikada za to nije bilo mogućnosti, ponajviše finansijskih, tako da sam morao da se zadovoljim sa „vespom“ – setno komentariše jedan stariji Kraljevčanin razgledajući robusni „volvo 544“.

Foto:G.Šljivić

- Danas, kada na ulici ili tokom vožnje vidim automobil iz davno prošlih, ali srećnijih i bezbrižnijih vremena, to mi uvek izazove osmeh na licu.

Foto:G.Šljivić

Prema rečima organizatora, trodnevni skup oldtajmera, započeo je u Vrnjačkoj Banji, potom se preselio u obližnje selo Vraneše, a završio se svojevrsnom nostalgičnom izložbom u centru grada na Ibru gde je pristiglo sedamdesetak oldtajmera iz svih krajeva Srbije, kao i iz okolnih država.

Foto:G.Šljivić

- Ovo je naše tradicionalno druženje, zapravo skup entuzijasta i zaljubljenika u „evergrin“ četvorotočkaše – kaže Goran Barlov iz vrnjačkog „Oldtajmera“. - Gde god da odemo lepo smo primljeni, a nadam se da će i revija u Kraljevu takođe postati tradicionalna.

BONUS VIDEO:

Revija oldtajmera u Kraljevu

Pogledajte više