SVE POSKUPELO OSIM KRUŠKE: Vladan Stevanović, voćar iz Busilovca kod Paraćina, zadovoljan prinosima, ali ne i otkupnom cenom

Z. RAŠIĆ

29. 07. 2022. u 09:36

AKO su se i nadali da će otkupna cena voća pratiti cenu zaštitnih sredstava i nafte, nade su im se izjalovile.

Foto: Z. Rašić VOĆNjAK Vladan sa suprugom Žaklinom i ćerkom Jovanom

Vladan Stevanović, jedan od najpoznatijih voćara iz Busilovca, nadomak Paraćina, za prvu klasu kruške sorte karmen dobio je od hladnjačara svega 70 dinara po kilogramu. Cena je ostala ista kao lane uprkos tome što su troškovi proizvodnje značajno porasli.

- Razočaranje je tim veće jer se hladnjačari nisu izjašnjavali o ceni ni u drugoj polovini jula, kad je ova sorta počinjala da se bere. Pominjana je cena od 80 dinara, a mi smo se svi nadali da će biti barem 100. Imam 2,2 hektara pod kruškom, najviše karmen na 1,7 hektara. To je oko 2.000 stabala. Zasadio sam tu voćku jer kruška u Srbiji nije rasprostranjena, pa bi i cena trebalo da joj bude veća. Međutim, ništa od toga. Zvao sam sve hladnjačare sa kojima sam sarađivao i niko nije nudio više od 70 dinara za prvu klasu. Po toj ceni morao sam i da prodam jer kruška za dva dana od berbe mora da stigne do hladnjače - razočaran je Stevanović.

Naš sagovornik kaže da je kruškina buva napravila veliki problem jer je zima bila blaga i parazit je preživeo. Bolest je uticala na kvalitet, pa su hladnjačari obarali klasu. Stevanović je ubrao ukupno 13-14 tona sorte karmen, ali je tek polovinu prodao kao prvu klasu. Ostatak će imati još nižu cenu i, po svemu sudeći, otići će u rakiju.

Foto: Z. Rašić

 

- Karmen je novija i dosta popularna sorta jer trpi transport. Pre nje skinuli smo junsku lepoticu, a sada su na redu santa i viljamovka. Santa se bere za hladnjaču u zelenom stanju u prvoj polovini avgusta. A viljamovka je za rakiju - priča naš sagovornik.

Dodaje da je kruška manje zahtevna od jabuke kad je o zaštiti od bolesti i štetočina reč, ali da voćarstvo u celini traži ulaganja i pažnju.

- Pšenicu i kukuruz zaseješ, oprskaš i posle čekaš žetvu. U voćarstvu se u sezoni prska na 7 do 10 dana. Sem toga, neophodno je freziranje u redu, pa košenje između redova. Navodnjavanje se takođe podrazumeva, zavisno od toga koliko je godina sušna.

Za površine pod kruškom sorte karmen ovaj vredni proizvođač obezbedio je sistem za zalivanje kap po kap. Poslednji put ga je koristio neposredno pred berbu. A kakva će finansijska računica od drugih sorti kruške i ostalog voća biti - tek će videti.

U VOĆNjAKU CELA PORODICA

U REGISTROVANOM poljoprivrednom gazdinstvu Vladana Stevanovića voćarstvo je najvažnija delatnost. U toj proizvodnji angažovani su svi - supruga Žaklina, sin i kćerka Jovan (22) i Jovana (19), te majka Radmila. Od opreme imaju sve što im treba. Namenski traktor za voćarstvo kupili su pre tri godine uz subvenciju Ministarstva poljoprivrede, a koristeći opštinske subvencije kupili su prskalice, atomizer, freze, sistem za zalivanje kap po kap...

Pogledajte više