RAJ ZA PECAROŠE I GURMANE: "Alaske večeri" u Veliko Gradište dovele više od 600 ribolovaca i kulinara

D. NOVKOVIĆ

29. 07. 2022. u 05:22

TOKOM dvodnevnih "Alaskih večeri", u Velikom Gradištu, u gradskom parku i na Dunavu se više od 600 ribolovaca i kulinara iz svih krajeva Srbije nadmetalo u pecanju soma i šarana, te kuvanju riblje čorbe.

Foto: TO u Velikom Gradištu

S obzirom na to da se ova manifestacija održava već 56 godina, ali i zbog velikog broja učesnika, odavno je postala zaštitni znak ove podunavske opštine.

A, za ribolovce je najizazovnije takmičenje ponovo bila "potera" za šaranom, koja je trajala 36 sati i donela ulov od čak 467 kilograma. U ovoj disciplini, sa tačno 100 iz Dunava izvađenih kilograma je trijumfovala ekipa "Karp tim Vasić i drugari" iz Velikog Gradišta. Drugo i treće mesto su osvojili "Karp tim Biskuplje" iz Biskuplja i "Karp tim Karelija", koji su ulovili 74, odnosno 65 kilograma.

Ovogodišnje takmičenje "Gradištanska bućka" je imalo i memorijalni karakter, jer je organizovano u čast poznatog, lane preminulog alasa Ivana Pavlovića. Pobedio je tandem Dokić - Milivoje i Filip - ispred Ivana Okića i Stanka Zdravkovića, te Petra Paunovića i Vladislava Dinića.

Foto: TO u Velikom Gradištu

 

Foto: TO u Velikom Gradištu

 

PODMLADAK

NA Dunavu je održano i nadmetanje u pecanju ribe na plovak, za kategoriju takmičara do 16 godina. Najbolji je bio Pavle Krstić iz Požarevca, dok su drugo i treće mesto zauzeli Nikola Jovanović i Vuk Pantić, obojica iz Velikog Gradišta.

Gradištanski alasi su, treba i to reći, još jednom pokazali da su ne samo vredni, već i plemeniti, pa su kompletnu zaradu od prodaje ulova u takmičarske svrhe donirali u humanitarne svrhe...

Foto: TO u Velikom Gradištu

 

Tokom trajanja nadmetanja alasa, u gradskom parku Velikog Gradišta kuvari amateri su bdeli nad kotlićima sa ribljom čorbom. Svako je dodavao samo njemu znanu kombinaciju sastojaka, svi su se nadali pobedi, a u konkurenciji 120 takmičara šampion je postao domaći kulinar Miroslav Vidak. Na drugom mestu se našao Zoran Mitrović iz Batočine, a na trećem Beograđanin Nenad Zdravković.

Za sve posetioce manifestacije, u velikim kazanima je skuvano više od 500 porcija riblje čorbe, a priređen je i bogat kulturno-umetnički program.

Pogledajte više