LEGALIZOVANJE FEKALNIH CISTERNI: Problem pražnjenja septičkih jama u domaćinstvima po obodu Vrbasa uskoro bi mogao da bude rešen

Z. R.

25. 07. 2022. u 08:11

RAD privatnih vlasnika fekalnih cisterni je nelegalan, a istakanje njihovog sadržaja iz septičkih jama po obodima naselja je štetno po zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Foto ETV

To je zaključeno ovih dana na sastanku predstavnika Opštine, JKP "Komunalac" i Ekološkog pokreta Vrbasa (EPV). Sela u opštini Vrbas nemaju kanalizaciju i ne očekuje se da će je imati u naredne dve godine. Zbog toga su okrenuta cisternama kao rešenju, jer su niži troškovi i manja cena usluge privatnih vlasnika, rekao je predsednik EPV Ratko Đurđevac.

On je predložio da se do izgradnje kanalizacije u selima, razmotri model uvođenja vlasnika privatnih cisterni u legalne tokove sklapanjem ugovora sa JKP "Komunalac", uz uslov da istakanje obavljaju u Centralnom postrojenju za preradu otpadnih voda (CPPOV) u Vrbasu. Istaknuto je da bi za to bio potreban određeni podsticaj iz opštinskog budžeta za vlasnike cisterni kako bi im se isplatio prevoz do CPPOV, koji je dosta udaljen od sela.

Opštinski komunalni inspektor Siniša Obradović kazao je da različiti lokaliteti nelegalnog istakanja, zahtevan dokazni postupak i simbolične kazne umanjuju efekte inspekcijskog nadzora.

Pogledajte više