VAKCINISANO 23 DECE: Podaci o cepivu protiv HPV virusa u području Pčinjskog okruga

J. STOJKOVIĆ

15. 07. 2022. u 06:00

PREMA podacima Zavoda za javno zdravlje od početka imunizacije vakcinu "gardasil 9" koja sprečava nastanak HPV virusa u Pčinjskom okrugu primilo je samo 23 dece, što je svega jedan odsto mališana tog uzrasta sa ovog područja.

Foto AP

Epidemiolog dr Slađan Stanković smatra da verovatno slaba informisanost dovodi do ovako niskog procenta zainteresovanih za ovu vakcinu za koju stručnjaci tvrde sprečava nastanak nekoliko vrsta raka i da je mogu primiti oba pola.

- Mi smo dobili najpre 138 doza, zatim 54. U celom okrugu u svim Domovima zdravlja mogu se vakcinisati deca starosti do 15 godina - kaže epidemiolog dr Stanković.

Ovi podaci ne odudaraju puno od statistike u celoj Srbiji, a prema njegovim rečima po broju vakcinisanh prednjači Vojvodina.

Slađan Stanković, Foto J. S.

Deca starosti do 15 godina za vakcinaciju "gardasilom 9" protiv HPV virusa treba da imaju pristanak roditelja i uglavnom su roditelji ti koji žele da se pre vakcinacije dobro informišu.

Može da se primi već sa devet godina, a dostupni podaci pokazuju da je najefikasnija ako se primi između 11 i 12 godine.

- U našem okrugu 10 doza vakcina primila su deca uzrasta od devet do 14 godina i 13 dece uzrasta preko 15 godina - kaže epidemiolog Stanković.

Foto J. S.

Vakcina protiv HPV-a se u svetu koristi već dvanaest godina i spada u cepiva koja su visoko bezbedna, a pritom i visoko imuna. Trenutno je kod nas u formi preporučene vakcine.

Pogledajte više