OSTAJE SAMO „KOSTUR“ ZGRADE: U Pirotu počela rekonstrukcija Doma vojske, podignutog 1984. godine

V.Ć.

13. 07. 2022. u 13:46

NEIMARI nekoliko beogradskih i niških firmi, počeli su dugo iščekivanu rekonstrukciju nekadašnjeg Doma vojske.

Foto: V. Ć.

Zdanje u centru grada, podignuto pilikom velikog talasa izgradnje grada 1984. godine, proteklih decenija konstantno je propadalo, što zahteva ogromne i obimne radove. To znači da će od zgrade bukvalno ostati samo „kostur“, a da će sve ostalo biti promenjeno, dograđeno, preuređeno.

Prema rečima Slaviše Svilarova, direktora JP za planiranje i izgradnju, ovo je jedna od najvećih investicija grada, koji je 2014. godine, zgradu kupio od vojske time što joj je dao  dvadesetak stanova vojnike i penzioner ekoji nisu imali rešeno stambeno pitanje.  Vredsnost svih radova je  oko 450 miliona dinara.

Projektom je predviđeđena  zamena zidova, stolarije, fasade, kompletnih instalacija, podova i dogradnja novog sprata. Obimni radovi predviđeni su i u podrumskim prostorijama koje će biti razne ostave i sale za fitnes. Podrumske prostorije su svih minulih decenija imale veliki problem sa izlivanjem kanalizacije i kišnice koja je redovno plavila ovaj orostor. Nakon okončanja rekonstrukcije ovi prpoblemi će biti prošlost, jer je prilikom prošlogodišnje rekonstrukcije Trga ogroman posao oko  nove kanalizacije odrađen. Kada je reč o prizemlju i spratu tu  će biti poslovni prostor . Predviđen je i prostor za nove stare „stanare“ poput Biblioteke, Turističke organizacije, Galerije i drugih ustanova čiji je osnivač lokalna vlast - kaže Svilarov i dodaje da je rok za završetak radova 540 radnih dana.

Radovi na rekonstrukciji Doma Vojske, neće zahtevati dodatno kopanje trga koji je prošle godine rekonstruisan. Ovaj posao je tada omogućio i postavljanje mnogobrojnih priključaka za instalacije Doma vojske.
                                                                                                                               

Pogledajte više