DEVOJČICA DOŠLA NA SVET POSLE 15 MINUTA: Kraljevački doktor po 14. put izvršio porođaj van porodilišta

S. BABOVIĆ 08. 07. 2022. u 13:16

BIO sam dežuran noćas i negde oko četiri sata otišao u ambulantu po hitnom pozivu, svedoči za „Novosti” specijalista opšte medicine dr Dragoslav Dugalić (60), legenda Zdravstvene stanice Ušće kod Kraljeva, kome je ovo 14. porođaj van operacione sale.

G.Šljivić

- Bolove je imala još sinoć, ali verovatno su procenili da nije sve krenulo. Kada su se odlučili da pođu put kraljevačkog porodilišta, videli su da je ipak došlo vreme i uputili se kod nas.

Dr Dugalić navodi da je porođaj bio gotov posle najviše 15 minuta.

- Bebica je odmah zaplakala, živahna, krupna, negde oko tri kilograma, priča dr Dugalić.

- Presekao sam pupčanik i dalje smo transportovali majku i bebu u porodilište Opšte bolnice „Studenica” Kraljevo.

Kako saznajemo, srećnoj majci Jeleni Avić (38) ovo je četvrto dete. Već ima dve devojčice i sina. I nije ni prvi put da iskusna ekipa ZC Ušće na svet donosi bebe van porodilišta. Noćas su dr Dugaliću asistirali njegova supruga dr Ana Dugalić, medicinska sestra Gabrijela Gajević i vozač Vladan Topalović.

Pamti dr Dugalić i porođaje ispred kraljevačkog porodilišta. Jedan od njih dogodio se pre šest godina, kada je dr Dugalić porodio Draganu Stanišić iz Milatkovica kod Raške. Tada je bukvalno na ulaz u krug Opšte bolnice majka izbacila i posteljicu, tako da je kompletan porođaj urađen u samom prevozu.

Teren koji pokriva ZS Ušće vrlo je zahtevan. Nepristupačna i razuđena teritorija ima oko 5.000 pacijenata. Saobraćajni udesi, povrede u rudniku, ujedi pčela, zmija, hitne reakcije, hirurške intervencije, dežurstva tokom noći, patronaža, čine da ova stanica bude pravi mali urgentni centar na magistrali.

- Lično sam se vratio u ovaj kraj jer sam obećao svojim pacijentima da ću njih da lečim - ispričao je dr Dragoslav Dugalić, poreklom iz Studenice, diplomac Medicinskog fakulteta u Moskvi.

Obećanje dato sunarodnicima je ispunio.
 

BONUS VIDEO: HAVARIJA U DOMU ZDRAVLjA: Radijator potopio ordinacije i ambulante u Kraljevu

Pogledajte više