FIJAKERI VOZE SAMO ZA BAKŠIŠ: Novine u turističkoj ponudi Kikinde

Rada Šegrt

03. 07. 2022. u 07:50

GRAĐANI i turisti koji posete Kikindu od iduće sedmice moći će svake nedelje fijakerom da se provozaju najlepšim ulicama ovog banatskog grada.

Foto R. Šegrt

Vožnja će biti besplatna, a fijakeristi će uzimati samo bakšiš koji im putnici dobrovoljno ponude.

Ovakav način razgledanja grada uvodi se od 10. jula i biće moguć samo nedeljom, od 18.00 do 20.30.

- Polazna tačka je sa platoa kod Zelene pijace u centru grada. Na raspolaganju će nam biti šest, sedam, a po potrebi i više fijakera. Planirali smo da jedna vožnja traje oko pola sata i želja nam je da na ovaj način naš grad upozna što više ljudi. Ostvarili smo saradnju sa dva konjička kluba tako da će prevoz biti siguran i udoban - kaže Jasmina Milankov, direktorka Turističke organizacije Kikinde.

Fijakeri će obavezno provozati putnike Ulicom genarala Drapšina, koja je jedna od najlepših gradskih ulica sa zalenilom u Srbiji, kao i Ulicom braće Tatić.

Ovo nije prvi pokušaj da se u Kikindi uvede vožnja fijakerima. Ideja da grad ima taksi fijakeristu postojala je još 2005. kada su putnike počeli da prevoze Dalibor Kovačević i Ivan Krišan. Njihov parking bio je na početku Nemanjine ulice, gde je nekada i bilo taksi stajalište za fijakeriste. Nažalost, taksiranje ove vrste tada nije zaživelo.

Foto R. Šegrt

- Kikinda je grad sa najvećim brojem zaprega u Srbiji, imamo ih više od 30. Sada imamo 130 konja i želimo da očuvamo ovu tradiciju. Podržavam i popularizaciju konjičkog sporta i otvaranje škole jahanja. Ranije nismo bili dovoljno uporni, pa verujem da će sada sve biti drugačije i da će vožnja fijakerima po gradu zaživeti kao nešto uobičajeno - optimista je Dragan Strajnić, veliki zaljubljenik u konje i jedan od najpoznatijih uzgajivača.

Foto R. Šegrt

Ovakva ideja ujedinila je i konjičke klubove, pa je od 1. jula, na Starom pogonu 3, organizovana škola jahanja.

- Namenjena je deci od 6 do 14 godina i starijima. Obuka u julu će biti besplatna, a cenovnik za dalje još nije utvrđen, ali će biti prihvatljiv. Časovi jahanja će se odvijati po podne, a sa decom će raditi licencirani trener - navodi Ilija Rađenović, predsednik Kikindskog konjičkog udruženja.

Foto R. Šegrt

PROMOTERKA JOVANA

ŠKOLU jahanja promovisala je mlada Jovana Rožajac, uspešna takmičarka, koja je sa šest godina zavolela konje. Jaše grlo Danka i prošle godine je proglašena za najbolju devojku među jahačima.

- Nadam se da će što više dece i mladih poželeti da upozna konje, jer su oni zaista plemeniti. Jahanje je predivan sport - uverava nas šarmantna Jovana.

Pogledajte više