KIKINĐANI VOLE KNJIGE: Festival kratke priče “Kikinda šort” počeo sinoć, pisci večeras u Beogradu

R. Š. 02. 07. 2022. u 16:27

Kikinđani definitivno vole knjige i čitanje. To su pokazali i sinoć, kada je u dvorištu Narodne biblioteke ,,Jovan Popović", počeo 16. međunarodni Festival kratke priče “Kikinda šort”.

Foto: Narodna biblioteka Jovan Popović

Uprkos tropskoj vrućini, publika je popunila prijatni ambijent ovog prostora, a svoje priče, na jeziku zemlje iz koje dolaze, predstavili su učesnici iz pet zemalja: BiH, Mađarske, Rumunije, Severne Makedonije i Srbije.

- Trudimo se da okupimo mlade autore, mada uvek imamo i nekog iskusnijjeg pisca. Festival je i osnovan da bi se na neki način skrenula pažnja na zbilja zapostavljenu formu kratke priče. Drugi cilj je bio da povežemo mlade autore kako bi mogli da pomognu jedni drugima, da se i za njih čuje u drugim zemljama. Uz opasnost da budem subjektivna, mislim da smo i uspeli. Uz to, prateći izdavačku delatnost, mogu da kažem da je zbirki kratkih priča sada više nego pre 16 godina - navela je Vera Papić, organizator festival.

Večeras će se pisci, Mihaela Šumić (Bosna i Hercegovina), Gabi Čutak (Mađarska), Andrei Doša (Rumunija) i Ana Marija Grbić (Srbija), preseliti u Beograd. Svoje priče čitaće u Kulturnom centru ''Magacin'', od 20 sati i 30 minuta. Osim njih, festival ima i pisca-kritičara, a to je Saša Ćirić, koji dovodi i gosta iznenađenja. Festival kratke priče “Kikinda šort” ove se godine održava pod sloganom ''Stage 16'', a podržali su ga podržali Ministarstvo kulture i informisanja, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Grad Kikinda.

- Grad Kikinda uvek će podržati inicijativu koja iksazuje umetnički potencijal mladih ljudi- rekla je Valentina Mickovski, članica Gradskog veća za kulturu i obrazovanje.

BONUS VIDEO: KROJAČEV LEGAT OD 5.000 KNjIGA: Priča o Bošku Nikoliću, abadžiji iz Donjeg Ribnika

Pogledajte više