SLIKE OD SLAME I LEKOVITOG BILJA: Vitomir Nikolić iz Gadžinog Hana, neobičnom tehnikom, stvorio više od 200 dela

Jelena Ćosin

01. 07. 2022. u 07:40

VITOMIR Vita Nikolić (77) iz Gadžinog Hana jedan je od retkih umetnika koji neobična dela stvara isključivo uz pomoć slame i lekovitog bilja.

Foto J. Ćosin

Svoja dela ne prodaje, već čuva ili poklanja, pa je tako srpski grb koji je oslikao pre nekoliko godina, izložen u muzeju na Krfu, dok ikona Majka Božija prečnika metar i dvadeset sa metar, krasi zidine manastira Hilandar.

Iako tehnika intarzija od peglane slame nije strana umetnicima, naročito u vojvođanskim krajevima, način na koji je Vitomir izrađuje i stvara razne portrete, ikone, grbove i slično, jedinstvena je samo njemu. Naime, on slamu ne pegla, već je decenijama sakuplja u raznim fazama zrenja, i tako dobija najrazličitije nijanse.

Slikanjem je počeo da se bavi u Odžacima, gde je odrastao nakon Drugog svetskog rata, a kako u Vojvodini postoji duga tradicija slikanja slamom, zavoleo je tu tehniku još u petom razredu osnovne škole.

- Ovo je naiva, intarzija u primenjenu umetnost. To je tehnika koju i sada rade u Banatu, ali peglaju slamu i onda je pletu i prave razne motive. Ja sam nastavio to da radim i kada sam se vratio u rodni Gadžin Han i jedinstven sam zasada, jer radim sa celom stabljikom, nema peglanja, nema ništa, već kako je priroda dala, tako se slaže - priča, za "Novosti", Vitomir.

Međutim, da bi dobio dovoljan broj nijansi da "naslika" dela prečnika i do dva metra, proces je dug.

- Od početka zrenja žitarica, evo sada je već pred žetvom, uzimam srp u ruke i od parcele do parcele idem. Komšije, prijatelji koji me znaju, ostave mi uvek po jednu parcelu.

Svaka je biljka različita, ječam u početku zrenja daje drugu boju, pšenica takođe jer postoji desetak vrsta, svaka je različita, i svaki drugi, treći dan idem da požnjem po jedan snop, tako da bih dobio raznovrsne boje, a pojedine parcele, ostave mi seljaci, do kasno u jesen jer tada je boja opet drugačija. Dok je sunčano, lepo vreme, boje se menjaju skoro svaki drugi, tako da do jeseni skupim mnogo nijansi - objašnjava on.

Foto J. Ćosin

Da bi se oslikala jedna ovakva slika potrebno je ogromno strpljenje i mirna ruka. Sa žitaricama nije lako raditi jer, kako kaže, lako se lome, ne mogu da se seku makazama već samo žiletom, a onda se zalepi lepkom.

Do sada je uradio više od 200 slika, portreta i ikona. u poslednjih 35 godina slika skoro isključivo ikone, koje čuva, ili poklanja. Njegovo najvrednije delo ikonu Majke Božije poklonio je Hilandaru, a takvu nijansu, tvrdi, više nikada nije pronašao.

Foto J. Ćosin

VIŠE OD STOTINU IZLOŽBI

KUĆA Vitomira Nikolića i njegove supruge Ljubice postala je premala za sve slike i ikone koje je Vitomir uradio proteklih decenija. Za svoj rad dobio je brojna priznanja i zahvalnice, a njegove radove mogli su dos ada da vide posetioci više od 100 samostalnih izložbi širom nekadašnje Jugoslavije i posetioci osamdesetak kolektivnih izložbi.

Foto J. Ćosin

GRB ZA VUČIĆA

NIKOLIĆ je, kako kaže, portret Josipa Broza Tita i Jovanke Broz poklonio lično predsedniku nekadašnje Jugoslavije, a za predsednika Srbije Aleksandra Vučića pre dve godine uradio je srpski grb, ali još nije bio u prilici da mu ga pokloni.

Pogledajte više