SVEDOK ISTORIJE: Dobrovoljnim prilozima u Mokrinu obnovljen krst iz 1918. godine

R. ŠEGRT

21. 06. 2022. u 09:40

STARI, zavetni krst iz 1918. godine, koji se nalazi na periferiji Mokrina, kod opevane ćuprije Devet grla, više neće biti zapušten i neprimećen.

Foto: R. Š.

Nedavno je obnovljen i osveštan, a za to su zaslužni članovi udruženja "Čuvari baštine" kojima su prilozima pomogli donatori iz ovog sela kod Kikinde.

Ovaj stari krst svedoči o postojanju nekadašnjeg manastira Svetog Ilije na tom mestu, a mokrinski horničari kažu da je na austrijskoj karti iz 1769, posebno označen. Manastira se malo ko seća, a krst kod čuvenog mosta odolevao je vremenu, kišama, snegovima i vetrovima. A onda je proletos osnovano udruženje "Čuvari baštine" pokrenulo akciju restauracije svedoka istorije ovog sela i naroda.

- Krst, a posebno postament, bio je u prilično lošem stanju. Malo jači vetar mogao je da ga sruši, ali smo čvrsto odlučili da ga sačuvamo da se to ne dogodi. Proletos smo se dogovorili da ćemo ga spasti, da neće pasti i da će imati novu budućnost, jer smatramo da je važan deo istorije i nasleđa koje ostavljamo novim generacijama - kaže Milinko Arsenov, jedan od osnivača udruženja "Čuvari baštine".

Mokrinčanin Miloš Despotov, hroničar ovog mesta, podseća da je Mokrin naseljen oko 1750, kada je u ovo mesto došlo oko 200 vojničkih familija, što spominje i Miloš Crnjanski.

- U tursko vreme ovde je bio manastir, a mi uspomenu na tu svetinju čuvamo tako što se svakog 1. avgusta, uoči Svetog Ilije, ovde okupe bogomoljke sa sveštenikom i obave molitvu. Nekada su znale i da prenoće, jer se veruje da je ovo mesto isceliteljsko. Na kilometer udaljenosti je belo blato, slično onome koje se koristi u banji u Melencima - tvrdi Despotov.

Arsnov kaže da je inicijativa za obnovu bila je njegova, ali da krst ne bi bio obnovljen da nije bilo priloga koje su dali: Sava Lukić, Živica Terzić, Dragan Dobrosavljev, Pavle Zrnić, Neca Bajšanski, Bogdan Beloš, Radovan Sokolov i Nikola Knežević.

Da bi ga mladi lakše pronašli

ČLANOVI udruženja "Čuvari baštine" su stari zavetni krst kod mokrinske ćuprije Devet grla označili QR kodom, kako bi ga savremena pokoljenja lakše pronašla. Krst je prvobitno bio od drveta. Vernici su 1918. podigli mermerni koji je osveštan na praznik 40 mučenika. Posle 104 godine, na isti praznik, sasvim slučajno, počela je obnova.

Pogledajte više