KRAJIŠNICI DOBILI STAZU ZA BALOTE: U Kikindi napravljen prvi teren za boćanje

R. Š. 20. 06. 2022. u 16:40

BOĆANjE je do pre dve decenije bilo sasvim nepoznato u Kikindi i okolini, ali sada u ovom banatskom gradu postoji čak i staza za ovu staru igru karakterističnu za Dalmaciju. Pored vrtića “Kolibri” lokalna samouprava izgradila je stazu, posutu peskom, dužine 27, a širine četiri metra.

Foto: R. Šegrt

Tu svake nedelje popodne boća, odnosno balota, kako oni kažu, pretežno grupa Krajišnika, koji su ovde došli posle vojne operacije “Oluja”. Oni su i doneli ovu igru na sever Banata.

- Počeli smo igrati čim smo došli u Kikindu, a bilo je to pre 26 godina. Svakog dana posle podne bacali smo u izbegličkom kampu na “Jezeru” gde smo tada živeli. Ni ne znam kako smo tada došli do balota. Kad smo se raselili, opet smo zadržali svoju zavičajnu igru. Na ovom mestu igrali smo neprekidno poslednjih deset godina. Ovde smo došli po preporuci našeg zamljaka, pokojnog Dušana Ivetića, koji je stanovao u ovom naselju. Sve donedavno bacali smo na livadi, a sada prvi put imamo pravi teren. Prezadovoljni smo i zahvalni lokalnoj samoupravi i gradonačelniku što su izgradili ovu stazu - priča nam Marko Čakar (69), jedan od najstarijih i najredovnijih balotaša.

Balote najčešće igraju Krajišnici poreklom iz okoline Bosanskog Grahova i njihovi prijatelji iz Dalmacije, iz okoline Benkovca.

- Doneli smo staru tradiciju i srećan sam što smo je do sada sačuvali. Jedva čekam nedelju da balotam. Ovo je za mene lepa rekreacija, ali je još važnije druženje koje održavamo sve ove godine - navodi Boško Rnjak ( 67), rodom iz Benkovca.

Boćanje su počeli da igraju i Kikinđani, kaže Čakar, pa se razmišlja i organizovanju turnira.

- Dolaze i oni koji nikada nisu igrali. Počelo je nas desetak, a sada nas nekada bude i po 30. Stalni članovi ekipe već dugo su Kikinđani Peter Fekete i Dušan Mikan – priča Čakar.

Na balotanju svake nedelje, osim najstarijeg Čakara dolaze i trojica njegovih sinova, a redovni su i Boro Janjić, Vojo Ivetić, Ranko Ljuboja, Mirko Bjelotomić, Jovo Zrilić, Jovo Šegrt, Boško Rnjak i Milan Ljuboja.

IME ZA SEĆANjE

Teren za balote nosi ime “Dušan Ivetić”, po pokojnom čika Duletu, najstarijem balotašu, koji je kugle bacao i kada je prešao osamdesetu. Čak je i lekare zadivio kada im je ispričao kako se rekreira. U znak zahvalnosti za iskreno druženje i prijateljstvo, balotaši su teren nazvali po njemu. 

Pogledajte više