VRANJSKA BIBLIOTEKA SLAVI 143. ROĐENDAN: Obeležava se i 95 godina od smrti Bore Stankovića

Dejan Ristić 20. 06. 2022. u 12:09

JAVNA biblioteka „Bora Stanković” u Vranju obeležiće naredne sedmice 143. godišnjicu od osnivanja Čitaonice vranjske i 95 godina od smrti Bore Stankovića, velikana srpske književnosti, čije ime nosi.

J. Stojković

Značajna godišnjica biće najpre obeležena svečanim otvaranjem novoformiranog Odeljenja digitalizacije u 12 časova. Otvaranju će prisustvovati predstavnici Ministarstva kulture i informisanja i Grada Vranja, koji su finansijeri projekta. 

Od 13 sati, u sali Američkog kutka biće održana promocija knjige Biti biblioteka-r, priređivača Jasmine Ninkov i Isidore Injac, u izdanju Biblioteke grada Beograda. Istog dana od 19 časova, u dvorištu Muzej kuće Bore Stankovića, biće priređen program pod nazivom „Pisac u fokusu’’, u kojem će učestvovati Ivan Milenković i Luka Tripković. Dan kasnije u okviru istog programa, od 19 sati, vranjskoj čitalačkoj publici predstaviće se prozni pisac Damir Karakaš.

Javna biblioteka u Vranju osnovana je kao "Čitaonica vranjska" 1879. godine, samo godinu dana po oslobođenju od Turaka, i najstarija je kulturna ustanova u gradu pod Pržarom.

Pogledajte više