PO TERAPIJU KOD LEKARA U PENZIJI: Problem manjka medicinskog kadra u Opštoj bolnici u Čačku, naročito na internom odeljenju

V. Ilić

20. 06. 2022. u 06:00

OPŠTA bolnica u Čačku muku muči sa nedostatkom lekarskog kadra, a najteža situacija je na internom odeljenju.

Foto: V. Ilić

Novopostavljeni menadžment ove zdravstvene ustanove bori se na sve načine da nadomesti manjak doktora specijalista, pa tako angažuju lekare iz drugih zdravstvenih ustanova, iz privatne prakse, ali i one koji su otišli u penziju.

Pomoćnica direktora za internistički sektor dr Dušica Šuluburić potvrdila je da najveći problem manjka kadra, posebno lekara.

- Zato i angažujemo doktore koji su otišli u penziju, kao i kolege koje imaju privatnu praksu - doktore Krupnikovića i Kitanovića iz Čačka, kao i dr Strugarevića iz Gornjeg Milanovca. Oni potpuno besplatno dolaze i pomažu nam da obavimo ultrazvučnu dijagnostiku. Nema druge nego da izdržimo i da mi stariji pripomognemo dok ne stasaju mladi koji će nastaviti posao - kazala je dr Šuluburić.

U poslednje vreme, kako je istakla, došlo je do zakasnelog zanavljanja kadra, odnosno primljen je veći broj mladih ljudi koji se sada nalaze na edukaciji. Među tim ljudima, dodala je, veliki je broj talentovanih, mladih lekara koji žele da napreduju u svojoj struci. Neki od njih su pri kraju specijalističkog školovanja. Upravo se vratio dr Đorđe Mijailović, koji je završio specijalizaciju iz interne medicine i on već radi u sali za koronarografiju.

Foto V. Ilić

Dr Dejan Dabić

- Pored Đorđa, na supspecijalizaciji su i doktorke Ivana Ćurčić i Ivana Lazović, i mi se nadamo da ćemo već početkom sledeće godine imati dva nova kardiologa, što je, moram da kažem, rak-rana internog odeljenja - rekla je dr Šuluburić. - Pokušavamo da tražimo najbolje, najtalentovanije i najkvalitetnije mlade lekare kojima ćemo dati priliku da se razviju.

Kao ispomoć, na odeljenju ortopedije čačanske bolnice od 1. juna počeo je da radi iskusni specijalista dr Zoran Rosić, koji je najveći deo svog radnog veka proveo u zemunskoj bolnici, a u januaru je otišao u penziju. Kako je objasnio direktor Opšte bolnice Čačak dr Dejan Dabić, sa dr Rosićem zasnovan je radni odnos u trajanju od godinu dana. Dabić je naglasio da će na odeljenju ortopedije i dalje ordinirati lekari sa Ortopedske klinike Banjica i Klinike za ortopediju Kliničkog centra Srbije i istakao da je za godinu dana rad produžila i kardiolog dr Gordana Marić, iako je stekla uslov za odlazak u penziju.

MOLBA ZA STRPLjENjE

DIREKTOR Dabić zamolio je pacijente da budu strpljivi i izrazio nadu da će ubrzo proći period sa manjkom lekara.

- Ovaj problem seže daleko u prošlost i moramo se truditi da što pre izađemo iz situacije u kojoj se nalazimo. Da taj vakuum premostimo sa što kvalitetnijom zdravstvenom zaštitom dok se mladi lekari ne vrate sa specijalizacije i supspecijalizacije - zaključio je direktor čačanske bolnice.

Pogledajte više