PČELARIMA 30 MILIONA: U Novom Sadu domaćinima juče uručeni ugovori o značajnoj bespovratnoj pomoći

Z. G.

17. 06. 2022. u 06:32

POKRAJINSKI sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić uručio je juče u Novom Sadu ugovore o dodeli ukupno 30 miliona dinara bespovratnih finansijskih sredstava za sufinansiranje investicija u pčelarstvu na području Vojvodine.

Foto D. Milovanović

Podsticaje za uzgoj pčela, kako je navedeno u saopštenju, dobilo je ukupno 126 nosilaca poljoprivrednih gazdinstava.

- Sredstva koja smo opredelili veća su za pet miliona dinara u odnosu na prethodnu godinu. Takođe je i broj prijavljenih za subvencije namenjene unapređenju pčelarstva u našoj pokrajini znatno veći nego ranijih godina - izjavio je Božić.

On je precizirao da je ukupna vrednost ovogodišnje investicije u pčelarstvu oko 57,4 miliona dinara, što znači da više od polovine iznosa stiže iz pokrajinskog budžeta, a ostatak ulažu gazdinstva.

Čedomir Božić uručuje pčelarima ugovore,Foto Pres služba Pokrajinske vlade

Od 2016. godine do danas, u podsticaje za unapređenje pčelarstva u Vojvodini, odnosno za nabavku opreme i za preradu i skladištenje pčelinjih proizvoda, Pokrajinski sekretarijat uložio je više od 150 miliona dinara.

Božić je pozvao poljoprivrednike i udruženja pčelara iz Vojvodine da do kraja godine dostave svoje predloge kako bi sredstva namenjena toj oblasti bila što bolje upotrebljena i kako bi se unapredila ta sve profitabilnija poljoprivredna grana.

USLOVI

BOŽIĆ je kazao da se bespovratna sredstva utvrđuju u iznosu do 60 odsto od prihvatljivih troškova ivesticije kada je reč o podnosiocima prijava, među kojima su fizička lica, preduzetnici i pravna lica, čije je gazdinstvo registrovano na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, kao i kada se radi o ženama nosiocima registrovanog poljoprivrednog gazdinstva i poljoprivrednicima mlađim od 40 godina.

Pogledajte više