IŠČEKUJU VIDOVDAN: Kruševljani nizom manifestacija idu u susret danu osnivanja grada

S. Babović

15. 06. 2022. u 08:00

SVE do 28. juna, kada se na poseban način obeležava Vidovdan, Dan osnivanja grada i godišnjica Kosovskog boja, u Kruševcu će se svakodnevno odigravati događaji iz oblasti umetnosti, kulture, nauke i sporta. Sve gradske i republičke institucije uključene su u organizovanje programa.

Foto S. Babović

32. Kruševačka Filozofsko-književna škola s temom "Istina, laž i kritika u filozofiji i književnosti", održava se 17. i 18. juna, a 17. počinje "Viteški megdan u Lazarevom gradu", u okviru kojeg će do 19. juna biti organizovani koncerti, srednjovekovni bazar i festival "Lazarevi putevi vina".

Izložbe se organizuju u Umetničkoj galerji, 23. juna ("60 dela iz zbirke galerije"), Istorijskom arhivu, 24. juna ("Kruševac - arhiv sećanja"), Legatu Milića od Mačve, 25. juna ("Skulpture u terakoti" akademskog vajara Đorđa Arnauta), Narodnoj bibloteci ("Žene na dvoru kneza Lazara"), 27. juna.

Novi stadion FK "Jedinstvo" biće otvoren 27. juna, dok će dan ranije biti organizovan aero-miting na aerodromu "Rosulje", promocija monografije manastira Svetog apostola i jevanđeliste Luke u Bošnjanu (Letnja scena KCK) i premijera filma Marka Marinkovića ("Knez Lazar") u bioskopu "Kruševac".

Foto S. Babović

Centralna, državna ceremonija održava se 28. juna polaganjem cveća na Spomenik kosovskim junacima, čemu će prethoditi Sveta arhijerejska liturgija s litijom i pomenom nastradalim braniocima države. Otkrivanje spomenika Stanislavu Biničkom na platou Doma sindikata odigraće se od 13 sati, dok će na svečanoj sednici Skupštine grada Kruševca od 18.30 biti uručene Vidovdanska nagrada, plakete i pohvale. Manifestacija se završava koncertom orkestra "Stanislav Binički" na Trgu kosovskih junaka od 20 sati, odnosno izvođenjem opere Biničkog "Na uranku" sat vremena kasnije, u pratnji orkestra Ministarstva odbrane.

Foto S. Babović

LAUREATI

KAKO je odlučeno na poslednjoj sednici Skupštine grada, Miloš Nenezić, direktor Korporacije "Trajal", dobitnik je Vidovdanske nagrade. Dobitnici plaketa su Centar za osobe sa invaliditetom, Predškolska ustanova "Nata Veljković", dr Marina Kostić, direktorka Doma zdravlja, privrednik Živan Nikolić i dobrovoljni davalac krvi Aleksandar Milićević. Biće uručeno i 15 Vidovdanskih pohvala.

Pogledajte više