ZA SPOMENIK ĐURĐU BRANKOVIĆU U SMEDEREVU: Odabrano idejno rešenje

Jelena Ilić 14. 06. 2022. u 12:11

STRUČNI žiri izabrao je najbolje od sedam idejnih rešenja ponuđenih na konkursu za spomenik despotu Đurđu Brankoviću u Smederevu. Pobednik konkursa je rad Zdravka Joksimovića, profesora Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.

FOTO ILUSTRACIJA

- Žiri za ocenjivanje konkursnih radova idejnog vajarskog rešenja spomenika Đurđu Brankoviću, nakon stručne ocene, doneo je odluku o dodeli prve nagrade Zdravku Joksimoviću, kao i dve ravnopravne druge nagrade umetnicima Radošu Antonijeviću i Davoru Dukiću - kaže glavni gradski urbanista Vladislava Živanović Ristović.
Spomenik osnivaču grada i poslednjem vladaru na srpskom srednjovekovnom prestolu trebalo bi da bude podignut na centralnom gradskom trgu, neposredno na ulazu u pešačku zonu, Ulicu kralja Petra, i da licem bude okrenut ka Hramu Svetog Đorđa. Žiri je, pored ostalih, dao i preporuku sa obrazloženjem da visina spomenika ne bude iznad pet metara zajedno s postamentom.

Na osnovu odluke žirija, Grad će doneti odluku o realizaciji izabranog rešenja, a saglasnost za podizanje spomenika moraće da da i nadležno Ministarstvo kulture i informisanja.

Očekuje se da bi spomenik mogao da bude završen krajem naredne godine. Tako će, konačno, biti ispravljena nepravda prema Đurđu Brankoviću bez čijeg zalaganja, verovatno, ne bi bilo ni današnjeg Smedereva.

TRIBINA

Svi konkursni radovi biće od danas javno izloženi u holu Centra za kulturu Smederevo. Javna tribina povodom konkursa biće organizovana u ponedeljak, 20. juna, u koncertnoj sali Centra za kulturu u 19.00 časova. Ulaz je slobodan.

Despot Đurađ Branković (1375-1456) jedan je od najtragičnijih i nepravedno zapostavljenih srpskih vladara. Podigao je Smederevsku tvrđavu u periodu od 1428-1439. godine kao upravno, vojno, privredno, kulturno i crkveno sedište Despotovine. Mudri vladar tvrđavu je sazidao kao poslednju odbranu od Turaka, a ona će, svojom monumentalnošću, označiti sjaj i propast srpske nemanjićke državnosti.

PROCEDURA IZ DRUGOG POKUŠAJA

Ovo je drugi put da se pokreće procedura podizanja spomenika. Prva je bila pre tri godine nakon peticije građana. Formirana je komisija sa zadatkom da objavi konkurs i izvrši izbor rešenja, ali svoj posao nikada nije obavila. Sada je procedura pokrenuta na inicijativu gradonačenika Jovana Beča.

Pogledajte više