DA VIHOR OPET POKRENE BANATSKE VETRENJAČE: Udruženje "Godina Pupina" iz Zrenjanina vodi projekat obnove starih mlinova

Bogoljub Grujić

12. 06. 2022. u 15:30

UDRUŽENjE "Godina Pupina" iz Zrenjanina, u saradnji sa ovdašnjim Zavodom za zaštitu spomenika kulture, pokrenulo je projekat "Banatske vetrenjače", a glavni cilj je nastavak rekonstrukcije "Bošnjakove vetrenjače" u selu Melenci, koja je započeta još pre petnaest godina.

Foto Dušan Marinković

Za rekonstrukciju "Bošnjakove vetrenjače" Pokrajinski sekretarijat za kulturu je odvojio 400.000 dinara.

- Još ranije, urađene su dve faze rekonstrukcije, učvršćeni temelji i obnovljen krov vetrenjače, a treća i četvrta faza, koje su u planu, treba da obezbede postavljanje nove stolarije, uređenje enterijera i postavljanje krila - kaže Robert Sabo, predsednik udruženja "Godina Pupina".

On dodaje da jepored "Bošnjakove vetrenjače", na izlazu iz sela Melenci, prema Bašaidu, postojala i "Kišova vetrenjača", koja je potpuno urušena.

Foto Dušan Marinković

Onima koji su sumnjičavi zbog akcije preuređenja ovih građevina iz udruženja poručuju da oni promovišu i proučavaju Pupinovo nasleđe, a da su vetrenjače neizostavan deo njegovog detinjstva.

- Nezaobilazni činilac života u panonskoj ravnici jeste vetar, kao simbol snage prirode,njene energije koju čovek od davnina kroti i koristi - dodaje Robert Sabo, uz napomenu da je osnovna vizija obnovestarih vetrenjača, da ponovo gordo rašire krila i postanu mesta vizuelnog ukrasa banatske ravnice, koja će privlačiti posetioce iz daleka.

Na tome se neće zaustaviti, budući gosti će imati priliku da probaju pekarske proizvode - hleb, kifle,kolače i druge đakonije proizvedene od brašna mlevenog na kamenu koji će se okretati snagom ravničarskog vetra.

Uz stvaranje "Mlinskog parka", ova faza projekta "Banatske vetrenjače" podrazumeva oživljavanje priče o njima, reprezentativnu izložbu u zrenjaninskom Muzeju, štampanje prigodne brošure, sve to u saradnji sa institucijama kulture i negovanja tradicije.

- Knjiga i izložba Dušana Marinkovića, čiji je izdavač Muzej u Zrenjaninu, polazna je osnova našeg daljeg delovanja - napominje Sabo, ističući veliko interesovanje javnosti i skoro formiranje stručnog tima koji će nadograditi projekat i kroz "Mlinski park". On će, osim vetrenjača, afirmisati vrednost nekadašnjih suvača, kakva je pre svih, čuvena u Kikindi, ali i starih industrijskih mlinova, a sve to sa ciljem očuvanja kulturnog nasleđa, razvoja obnovljivih izvora energije, ekološke privrede i turističke prezentacije atrakcija srednjeg i severnog Banata.

Foto Zavod za zaštitu spomenik kulture Zrenjanin

URUČENA SREDSTVA

POKRAJINSKI sekretar zakulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević uručilaje 3. juna, u amfiteatru Arhiva Vojvodine u Novom Sadu, 400.000 dinara za projekat "Banatske vetrenjače" udruženju "Godina Pupina" iz Zrenjanina.

BESKRILNA "SESTRA"

PUPINOVO rodno selo Idvor, u srednjem Banatu, na svom severnom kraju doseže do atara sela Melenci i 118 godina starog zdanja "Bošnjakove vetrenjače" i njene nešto mlađe, Idvoru bliže i isto takobeskrilne sestre u Belom Blatu.

DUH VREMENA

STARE i uglavnom zapuštene i oštećene vetrenjače, svojevrsne su preteče savremenih vetroparkova, koji niču u Banatu. Nekadašnji mlinovi mogu da postanu i ozbiljna turistička atrakcija za sve koji imaju želju da izbliza osete duh starih vremena.

Pogledajte više