ZAVIČAJ SLAVI VELIKANA: Sećanje na slikara Miću Popovića

V. M. 09. 06. 2022. u 10:01

CENTAR za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica i grad Loznica svake godine u junu, povodom rođendana Miće Popovića (12. jun) organizuju manifestaciju „Mićini i Verini dani“, posvećenu velikom srpskom slikaru, akademiku i prvom počasnom građaninu Loznice Miodragu Mići Popoviću, kao i njegovoj supruzi, takođe istaknutoj slikarki Veri Božičković Popović.

"Gledajući u ljude", Foto M. Apostolović

 Kroz različite programe ove manifestacije javnost se upoznaje sa svim oblicima umetnosti kojima se bavio ovaj srpski plodonosni umetnik. Ovogodišnja manifestacija će započeti projekcijom dokumentarnog filma „Mića Popović“, koji su pre pet godina priredile Filmske novosti, ustanova u Srbiji koja se već tradicionalno bavi proizvodnjom dokumentarnih filmova.

Foto: V.M.

Film je jedan u nizu koje su Filmske novosti snimile u okviru televizijske serije „Najveći slikari Srbije“. Film o Mići Popovću režirao je Milan Stevanović.

Projekcija filma biće održana u ponedeljak u 19 časova, u Stalnoj postavci slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović. Sledeći program ima već dvodecenijsko trajanje – predstavljanje Časopisa za kulturnu istoriju Jadra „Prizor“. Svojim tekstovima časopis čuva bogatu baštinu Jadra i Srbije.

Predstavljanje 21. broja časopisa „Prizor“ biće upriličeno u utorak, u 12 časova u Stalnoj postavci slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović. O časopisu će govoriti Marina Cvetanović, kustos i istoričar umetnosti.

BONUS VIDEO:

STOJAN ARALICA OBELEŽIO EPOHU: Pre 42 godine ostali smo bez velikog umetnika

Pogledajte više