NAJVEĆA PIROTSKA MLEKARA USKORO POČINJE SA RADOM: Majstori opet u pogonima

V. ĆIRIĆ 08. 06. 2022. u 12:04

NEKADA čuvena pirotska Mlekara, najveća u celom okrugu, posle višegodišnjeg propadanja i devastiranja, uskoro će ponovo početi da radi i proizvodi nadaleko čuvene pirotske sireve i kačkavalja. Ovo je najavio Milan Jovanović, jedan od novih suvlasnika koji je u delatnosti mlekarstva Srbije četrdesetak godina.

foto: V. Ćirić

- Proizvodnju pokrećemo za mesec i po do dva. Kapacitet Mlekare je oko 60 tona, a mi ćemo početi sa dvadesetak tona mleka. Proizvodićemo sve sireve po kojima je ovaj kraj poznat, ali i uvesti neke nove proizvode. Pirotski kraj je stvoren za stočarstvo i preradu mleka. U najbližem okruženju nam je i Mlekarska škola, sa kojom ćemo takođe sarađivati - ističe Jovanović.

Foto Novosti

Direktorka Mlekare Ivana Pešić kaže da je u proteklom periodu mnogo rada i novca uloženo u pogone koji su bili zapušteni i bez mnogobrojne opreme koja je nestala. Zaposleni u Mlekari će nastojati da se vrate na stara tržišta sa proizvodom kao što je pirotski kačkavalj, ali da pronađu i nova.

Početkom rada Mlekare zadovoljni su i u obližnjoj Mlekarskoj školi koja školuje kadar za preradu mleka. Direktor škole Nenad Đorđević kaže da će đaci ove škole, osim u školskoj radionici, praksu moći da obavljaju i u pogonima Mlekare u kojoj će verovatno mnogi dobiti posao.

BONUS VIDEO:

VUČIĆ U ŠAPCU I LOZNICI: Predsednik posećuje radove na izgradnji nove fabrike kineske kompani

Pogledajte više