BOLJE SNABDEVANJE ZA ČETIRI GRADA: Završena obnova vodovodne mreže za Kruševac, Aleksandrovac, Ćićevac i deo Trstenika

S. BABOVIĆ

07. 06. 2022. u 07:13

KOMPLETNA mreža vodosnabdevanja za grad Kruševac i opštine Aleksandrovac, Ćićevac i deo Trstenika, koji su u Rasinskom okrugu priključeni na akumulaciju "Ćelije", remontovano je tokom vikenda.

Foto: S. Babović

Restrikcije su, kako je bilo najavljeno, potrajale od 4. juna, jedan sat posle ponoći, pa sve do kasnih večernjih sati istog dana, kada je tehnička voda počela da se pušta u sistem.

Vodosnabdevanje uz pomoć ukupno 38 cisterni je nastavljeno i tokom 5. juna, a alternativno obezbeđivanje pijaće vode za korisnike će - kako je najavljeno - potrajati sve dok rezultati analiza Zavoda za javno zdravlje na pokažu potpunu ispravnost.

Inače, radovi na 14 kilometara mreže su podrazumevali zamenu dotrajalog ventila muljnog ispusta, kompletno ispitivanje merne opreme i usklađivanje sa automatskim radom koji se prati u komandnom centru i ima ulogu nadzra nad celokupnim magistralnim cevovodom - posredstvom radio i internet veze. Završen je i remont prstenastog ventila koji reguliše protok vode, u zavisnosti od potrošnje.

- Veoma je značajna i zamena merača hlora na dovodnom cevovodu, ispod rezervoara u Lipovcu, jer je njegova primarna loga automatska funkcija dohlorisavanja vode, po izlasku iz rezervoara i puštanju vode ka gradu - naglašava Vladimir Milosavljević, direktor JKP "Vodovod" u Kruševcu, ističući da je završen je i remont prstenastog ventila koji reguliše protok vode u zavisnosti od potrošnje.

Sa akumulacije "Ćelije", odnosno iz Fabrike vode u Majdevu se, podsetimo, snabdeva veći deo Rasinskog okruga, a samo Varvarin i Brus, te deo Trstenika nisu u ovom sistemu, jer su u mogućnosti da potrebe zadovoljavaju oslanjajući se na lokalne kapacitete.

Pogledajte više