TISA KAD CVETA: Od 10. do 12. juna u Novom Bečeju tradicionalna najromantičnija manifestacija na Balkanu

B.Grujić

01. 06. 2022. u 19:50

EKSKLUZIVNI, prirodni i ekstremno romantični fenomen, cvetanja pitome, lelujave, reke Tise, ove godine očekuje se 10, 11. i 12 juna u Novom Bečeju, sa banatske strane reke, koja Vojvodinu deli na Banat i Bačku, kažu ljubazni domaćini iz Novog Bečeja, koji za te dane osmišljavaju novu spektakularnu, tradicionalnu manifestaciju, pod nazivom Kad Tisa cveta.

Foto: N. Subotić

- Vera u ljubav i romantiku, dobre i lepe stvari nikad ne izlazi iz mode, a ovih dana nam je izgleda potrebnije nego ikada zbog složene ekonomske situacije u celom svetu - kaže Nevena Subotić, član organizacionog odbora manifestacije, uz nadu da će ovogodišnke cvetanje Tise videti  rekordan broj posetilaca.

Tiski cvet je, kažu stariji žitolji pitome banatske varoši, stariji od dinosaurusa, a to potvrđuju i stručnjaci, pre svih biolozi, uz tvrdnju da se radi o izuzetno   retkom prirodnom fenomenu i da se cvetanje reke dešava se samo na Tisi u ovom delu toka i na reci Jang Cek Jang u Kini. 

Upravo zbog toga, osim romantika i avanturista, u Novi Bečej dolaze brojni ljubitelji prirode sa namerom da maksimalno uživaju u jedinstvenosti i ekskluzivnosti ovog događaja, a romantici da provere legendu po kojoj tih dana Tisa ispnjava ljubavne želje ako se u nju pusti svećica utisnuta u licidersko srce.

Centralni događaj je naravno puštanje svećica na liciderskom srcu koje počinje oko 21 čas, a u petak 10. juna će svi posetioci već od 18 časova,  imati mogućnost da se provozaju čamcima ili kočijama, posete dečiji kutak na plaži Cvetić-Tiski svetić, ili se počaste đakonijama sa Tiskog etno bazara.

U muzičkom delu programa, u petak svira bend  WordUp, u subotu Ribica Kiseonik i Banda Drvena i u nedelju 12. juna La Banda.

   

TISKI CVET OBIČNO PRED SUMRAK

Insekt poznat kao tiski cvet, izlazi na površinu vode obično, neposredno pred sumrak, između 18 i 20 časova, odigra ljubavni ples i za nekoliko sati ugine.

   

Pogledajte više