SKRINING ANEURIZME ABDOMINALNE AORTE: Pregledi tokom leta u zrenjaninskoj bolnici

B. G.

01. 06. 2022. u 14:56

NA konferenciji za medije u zrenjaninskoj bolnici, pomoćnik direktora bolnice dr Vanja Kunkin i doc. dr Igor Končar, specijalista vaskularne hirurgije, najavili su skrining aneurizme abdominalne aorte i ukazali na značaj ovih pregleda.

Foto: Bolnica Zrenjanin

- Četiri bolnice u Srbiji, uključene su u projekat skrininga abdominalne aorte, osim Zrenjanina, bolnice u Valjevu, Kraljevu i Pirotu - naglasio je dr Vanja Kunkin, uz naglasak da će ovi pregledi trajati i u junu, julu i avgustu, na Radiološkom odeljenju bolnice u Zrenjaninu i da su ciljna grupa pušači stariji od 65 godina i muškarci i žene, jer su oni rizična grupa za ovo oboljenje.

Doc. dr Igor Končar naglasio je ideju da se sprovede istraživački projekat kako bi se utvrdilo kolika je učestalost ove bolesti u našoj populaciji i da, prema dosadašnjim podacima, na primer prošle godine je u Srbiji operisano 400 bolesnika koji su imali aneurizmu trbušne aorte, od kojih je 100 hitno operisano, sa jakim bolovima ili im je već pukla aorta.

- Smrtnost kod pacijenata kod kojih je aorta pukla je od 30 do 50 posto, a od 300 operisanih bolesnika koji nisu znali da imaju aneurizmu, smrtnost je 2 do 3 procenta, pa je ova statistika najbolja ilustracija koliko je važno da se na vreme otkrije ovo oboljenje - dodao je dr Končar, uz napomenu da ona ne može da se leči lekovima, ne operiše se odmah kada se otkrije, gleda se njen prečnik i rizik da pukne.

Aneurizma je proširenje krvnog suda koje se najčešće dešava na trbušnom delu aorte. Faktori rizika su pušenje i životna dob, preko 65 godina, a oboljenje je češće kod muškaraca, ali u poslednje vreme je učestalo i kod žena, zbog načina života. Pored ovih faktora, hipertenzija takođe može biti faktor rizika. Aneurizma abdominalne aorte je progresivno oboljenje, koje nastaje sa starenjem.

- Aorta, kao krvni sud postepeno raste i ne pravi nikakve simptome, brzina rasta je 3 do 5mm godišnje, da bi dostigla 5 cm, kada je za operaciju, treba da prođe oko 10 godina i obično ne pravi nikakve tegobe, a prve koje nastanu, kod onih koji imaju sreće, su jaki bolovi, kada još ne dođe do pucanja - naglasio je na kraju dr Kunkin, uz napomenu da se često dešava da su bolovi toliko jaki i da u kratkom vremenu dođe do pucanja, kada je
smrtnost velika.

Pogledajte više