BALKAN JEDAN OD MAKRONOVIH PRIORITETA: Dr Aleksandra Kolaković o zaokretu u politici Francuske

V. N.

01. 06. 2022. u 09:48

VELIKA promena u unutrašnjem i spoljnopolitičkom životu Francuske nastupila je vraćanjem levice na vlast, kada je Fransoa Oland 2012. godine postao predsednik.

Foto: M. Stojanac

Dr Aleksandra Kolaković navodi da su u ovom periodu balkanske zemlje van granica EU tražile svoje puteve pridruživanja i čekale Olandove korake kada su u pitanju evrointegracije zemalja ovog regiona. Budući da je novi francuski predsednik isticao redefinisanje odnosa sa Nemačkom i jačanje ekonomije kao prioritete, brzo je postalo jasno da je Zapadni Balkan za Olandovu administraciju u drugom planu.

Tokom njegovog mandata ovaj region suočio se sa brojnim problemima, kao što su migrantska kriza, Bregzit, afere itd., ali najsnažnija komponenta Olandove politike prema Zapadnom Balkanu bila je francuska potpora regionalnom pomirenju.

Makronov predsednički mandat bio je pun krupnih izazova – od protesta žutih prsluka, preko sanitarne krize izazvane pandemijom, do rata u Ukrajini koji je izazvao energetsku i ekonomsku krizu. Dr Kolaković navodi govor koji je Makron održao još 2017. studentima Sorbone prepoznat kao trenutak u kom je postalo jasno da želi da preuzme ulogu reformatora EU:

- Temeljna rekonstrukcija EU i njeno repozicioniranje na svetskom nivou kao prioriteti Emauela Makrona odredile su i odnos prema državama na Zapadnom Balkanu.

Jedna od tema francuskog predsedavanja Savetom EU, a koja je bila u fokusu, jeste Zapadni Balkan. Francuska od 2019. godine i proklamovane Strategije za Zapadni Balkan pokazuje kontinuirano interesovanje za region, iako je došlo do pauze i zastoja u evrointegracijama.

Pogledajte više