SEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE NEGOTIN: Budžet veći za skoro 98,2 miliona dinara

S. M. J. 30. 05. 2022. u 19:28

ODBORNICI Skupštine opštine Negotin usvojili su danas, između ostalih, većinom glasova, odluku o izmeni i dopuni Odluke o budžetu opštine Negotin za 2022. godinu, ali i druge odluke i rešenja iz domena svog rada.

Foto: S.M.Jovanović

Opštinska kasa sa 1.318.210.000  dinara, rebalansom budžeta, uvećana je za 98.162.000 dinara odnosno na ukupno 1.416.372.000 dinara. Razlog rebalansa, istakla je za skupštinskom govornicom Anita Ristić Gligorijević, rukovodilac Odeljenja za budžet, finansije i lokalnu poresku administraciju, je preraspodela između određenih pozicija, gde su u zavisnosti od potreba, izdvajanja povećana ili smanjena.

-Razlog za ovu odluku je što efikasnije i ekonomičnije trošenje javnih sredstava. S obzirom da su cene svega, naročito građevinskog materijala drastično skočile, zbog svih novonastalih dešavanja sa tendencijom daljeg povećanja i to na dnevnom nivou neophodno je što pre obezbediti dodatna sredstva i krenuti u proceduru i realizaciju svih radova i projekata koji su na čekanju kod svih korisnika  - rekla je načelnica budžeta.

Foto: S.M.Jovanović

Anita Ristić Gligorijević, rukovodilac Odeljenja za budžet, finansije i lokalnu poresku administraciju

Najveći prihod u strukturi izvornih prihoda čini porez na imovinu, čije se ostvarenje u 2022. očekuje u iznosu od 243.000.000 dinara. Slede prihodi od komunalnih taksi za isticanje firme na poslovnom prostoru u iznosu od 40 miliona, pa komunalna taksa za držanje motornih, drumskih i priključnih vozila u iznosu od 23.557.000 dinara, prihodi ostvareni po osnovu pružanja usluga boravka dece 12,5 miliona, naknada za zaštitu i unapređenje ćivotne sredine 11 miliona, naknada za uređivanje građevinskog zemljišta 10 miliona dinara, taksa za ozakonjenje objekata osam miliona i druge.

-Povećane su pojedine pozicije na kojima je bilo potrebno pšredvideti veća sredstva za redovan rad korisnika budžeta do kraja godine, dok su druge pozicije za koje je izvesno da neće imati izvršenje do kraja godine, smanjene -  dodala je Anita Ristić Gligorijević.

Pogledajte više