SVETI TEODOR VRŠAČKI – SLAVA GRADA VRŠCA: Danas crkvena liturgija, sutra dodela javnih priznanja

Jelena J. Baljak 29. 05. 2022. u 14:05

VRŠAC danas obeležava svoju slavu i dan grada – Svetog sveštenomučenika Teodora Vršačkog. To je, ujedno, i slava srpske pravoslavne Eparhije banatske.

Foto: J.J.B.

Tim povodom sinoć je u crkvi na bregu, koja je posvećena ovom svecu, održana praznična večernja služba, a jutros sveta arhijerejska liturgija.

U svečanoj sali Gradske kuće upriličeno je i rezanje slavskog kolača, dok će svečana akademija i tradicionalna dodela javnih priznanja zaslužnim građanima biti održana u ponedeljak uveče u Kongresnoj dvorani Centra Milenijum.

Nagrada za životno delo biće uručena Pavlu Vlahoviću (84), osnivaču međunarodnih festivala „Vršačka pozorišna jesen“ i „Vršački venac“, koji je dugo godina rukovodio Narodnim pozorištem „Sterija“ i GKUD „Laza Nančić“, čiji je i danas deo.

Vršački čuvar prirode Milivoj Vučanović dobitnik je povelje grada za izuzetan doprinos očuvanju prirode i zaštite životne sredine, a Pera Macura za izuzetan doprinos privredi i za humanitarni rad.

Povelju će dobiti i udruženje za podršku mentalno nedovoljno razvijenih osoba „Otvoreno srce sveta“, a posthumno i dugogodišnji radnik u kulturi Momir Cvetković.

Pogledajte više