HRAM DOBIJA NOVU FASADU: Počela rekonstrukcija crkve u Banatskoj Palanci

Jelena J. Baljak 23. 05. 2022. u 15:47

JEDNA od najstarijih crkava u vojvođanskoj opštini Bela Crkva – hram Sabor svetih arhangela u Banatskoj Palanci, ove godine će dobiti novu fasadu, na radost pravoslavnih vernika i sveštenstva.

Opština Bela Crkva

Zahvaljujući sredstvima, koja je u potpunosti obezbedila lokalna samouprava putem konkursa za crkve i verske zajednice, konačno će biti realizovan projakt koji je urađen još 2016. godine, a to je da dotrajala i popucala fasada bude kompletno rekonstruisana.

Skele su već postavljene oko ovog skoro dva veka starog verskog objekta. Radnici obijaju fasadu, kako bi uskoro banatskopalanačka crkva zasijala starim sjajem.

-Crkva u Banatskoj Palanci je zaista u lošem stanju. Čak je u jednom delu došlo do naprsnuća fasade. Ovo je bio poslednji čas da se preduzmu hitne intervencije. Zato smo tri miliona dinara sa ovogodišnjeg konkursa opredelili za rekonstrukciju njene fasade, kao i za završetak radova na krovu Hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Beloj Crkvi – istakla je predsednica opštine Violeta Simić.

Predsednica je rekla da će narednih godina, po prioritetima, obnavljati i druge verske objekte, jer su zaista u lošem stanju.

Pogledajte više