MATURSKI PLES: I negotinski srednjoškolci plesali kadril

S. M. JOVANOVIĆ 20. 05. 2022. u 15:18

NAKON dvogodišnje pauze negotinski Trg Stevana Mokranjca oživeli su danas maturanti plešući kadril.

Foto: S.M.Jovanović

Obučeni u plave i crvene majice negotinski maturanti, njih 156 iz gimnazije, Tehničke, Poljoprivredne škole „Rajko Bosnić“ i Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ danas su svečano zakoračili plešući u svet odraslih.

Tačno u podne, u organizaciji Kancelarije za mlade i Sportskog saveza opštine Negotin, kao i plesnog studija „La Luna“, uz podršku lokalne samouprave koja je obezbedila opremu, maturanti su se pridružili vršnjacima iz Srbije i Evrope i zaplesali kadril uz muziku Johana Štrausa „Slepi miš“ i tako uveličali Evropski kadril dens festival.

-Posle dve godine ponovo smo se okupili da ovu manifestaciju učinimo još lepšom. Pripremali smo se i vežbali mesec dana. Ovaj ples ima već drugu tradiciju i pleše se u svim gradovima Srbije  više od jedne decenije. Danas su na glavnom negotinskom trgu plesali učenici svih naših  srednjih škola i jedni drugima bili podrškada maturski ples bude upamćen - kaže Vladimir Lazić, nastavnik fizičkog vaspitanja u Negotinskoj gimnaziji.

 

Foto: S.M

Foto: S.M.Jovanović

Koreografiju su maturanti uvežbavali mesec dana

.Jovanović

 

Maturanti su, ponosno ističu, pripremali kadril, ali uveliko i maturske i završne ispite i pripremali se za prijemne ispite koji ih očekuju.

-Koliko mi je lepo danas toliko mi je i žao što završavamo ove naše srednjoškolske dane i što nam se putevi razilaze. Danas je zaista posebno biti na trgu na maturskom plesu. Dovoljno smo se pripremali da budemo uigrani – kaže Ana Knežević, učenica Negotinske gimnazije.

Foto: S.M.Jovanović

Kolo za kraj školovanja
 

U Srbiji je ova manifestacija prvi put održana 2005. a Negotin joj se pridružio 2007, pre tačno 15 godina.

-Ovo je pozdrav jednoj generaciji koja ide dalje. Mi smo poznati po tome da se generacije nakon završene srednje škole viđaju na 10, 20 i više godina mature, ali sam siguran da će i iz ove generacije mnogi da se vrate, da mnogi vide budućnost u svojoj opštini i da će ovde nastaviti da žive nakon studija, ponosni što su Negotinci – kaže Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Na kraju plesa koji je na gradskom trgu okupio veliki broj Negotinaca kojima ni vrućina ni visoke temperature nisu smetale maturanti su odigrali i kolo, a zatim uz trubače proslavili kraj srednjoškolskih dana.

Pogledajte više