FRANCUSKI MLEKARI U PIROTU: Pirotska Mlekarska škola čuvena i u Francuskoj

V.Ć.

20. 05. 2022. u 11:31

MLEKARSKU školu sa domom učenika „Dr Obren Pejić“ u Pirotu posetila je grupa mladih francuskih stočara, koja se na svojim farmama bavi i proizvodnjom sireva.

Foto: Privatna arhiva

Predvođeni atašeom za poljoprivredu u francuskoj ambasadi u Beogradu Mari Lusi, koja je ponudila saradnju sa pojedinim francuskim školama sličnog tipa, mladi stočari su obišli kabinete, učionice, ali i radionicu za praktičnu nastavu u kojoj đaci na praktičnoj nastavi proizvode sireve, različite vrste mlečnih napitaka i čuveni pirotski kačkavalj. Goste je posebno zanimao način izrade kačkavalja koji se vekovima nije menjao, odnosno tehnologija je ostala potpuno ista.

Foto: Privatna arhiva

Mladi francuski stočari su još pre nekoliko meseci izrazili želju da posete našu ustanovu, što smo im vrlo rado omogućili i upoznali ih sa načinom rada, života đaka i školovanja.

Njihov dolazak i posetu organizovalo je francusko Ministarstvo poljoprivrede i nemačka organizacija „GIZ“ - rečeno nam je u školi. Francuski uzgajivači muznih krava i proizvođači sireva obišli su i farmu ovaca Zvonimira Ristića u pirotskom selu Rasnica, koji se bavi organskom proizvodnjom ovčjeg sira.

Pogledajte više