DA ŠALTER NE BUDE BAUK: Predstavnici Nacionalne akademije za javnu upravu u poseti Kraljevu

G. ĆIROVIĆ

19. 05. 2022. u 07:26

GRAD na Ibru krupnim koracima napreduje i razume značaj znanja, obrazovanja i stručnog usavršavanja, pa je broj zaposlenih u kraljevačkoj Gradskoj upravi koji je prošao obuku Nacionalne akademije za javnu upravu znatno iznad proseka u ostalim lokalnim samoupravama

Foto: GU u Kraljevu

Ovo su ocenili predstavnici pomenute ustanove koji su, predvođeni vršiocem dužnosti direktora prof. Dejanom Miletićem, minule sedmice ovde promovisali obuke namenjene upravo državnim službenicima na lokalu.

- Osnova svake institucije je čovek i na njemu moramo da radimo, da mu poklonimo dovoljno pažnje, da selektujemo prave ljude, te da ih negujemo i jačamo. Nacionalna akademija je institucija namenjena jačanju državnih službenika i javne uprave u celini, a ovakve posete bi trebalo da daju bolji uvid u to šta nudimo i koliko možemo da im pomognemo - istakao je profesor Miletić, dodajući da je Akademija lider u regionu i uspešno sarađuje sa najeminentnijim evropskim institucijama.

Zato se, tokom sastanka sa gradonačelnikom Kraljeva dr Predragom Terzićem, govorilo ne samo o obukama za zaposlene u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, već i o načinima saradnje sa različitim republičkim insititucijama i Evropskom unijom.

MISIJA ZAPOČETA JOŠ 2018. GODINE

NACIONALNA akademija za javnu upravu radi od 2018. i centralna je institucija sistema stručnog usavršavanja u javnoj upravi Republike Srbije. Nadzor nad njenim radom obavlja Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, a - uz primenu savremenih metoda rada - obezbeđuje stručno usavršavanje zaposlenih u javnoj upravi. 

- Po završetku formalnog obrazovanja, državni službenici bi trebalo da steknu čitav niz novih znanja, jer danas nije dovoljno samo da završite srednju školu, ili fakultet, i potom se zaposlite u državnoj upravi, pa onda narednih 10, 15 ili 20 godina radili smo isključivo ono što ste naučili u đačkoj klupi. Morate dodatno da se obrazujete, da stičete nova znanja i iskustva, a upravo tome služi Nacionalna akademije za javnu upravu - naglasio je dr Terzić, ne skrivajući zadovoljstvo što se lokalna samouprava na čijem je čelu našla u fokusu jedne eminentne domaće institucije.

Pogledajte više