NAGRADE U PRAVIM RUKAMA Na Festivalu "Joakim Vujić" Kraljevačko pozorište ostvarilo istorijski uspeh

G. ĆIROVIĆ 18. 05. 2022. u 11:38

Na nedavno završenom tradicionalnom 58. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ u Kragujevcu, Kraljevačko pozorište osvojilo je čak osam nagrada i tako se zlatnim slovima upisalo u istorijske anale teatra, kao i kulturnog života u Kraljevu.

Kraljevačko pozorište

Odlukom stručnog žirija Festivala koji je ocenjivao ovogodišnju produkciju pozorišta koja deluju južno od Beograda, prvu nagradu za najbolju predstavu u celini dobila je „Crna ovca“ Kraljevačkog pozorišta, dok je predstava „Trpele“ u koprodukciji Kraljevačkog i Šabačkog pozorišta osvojila nagradu okruglog stola kritike.

Nagrade za najbolje glumačko ostvarenje dobio je ansambl predstave „Trpele“, kao i Gorica Dinulović za više uloga u predstavi „Crna ovca“ i Nikola Voštinić za ulogu Poštenjaka u istoj predstavi.

Za uloge u „Crnoj ovci“ u konkureciji mladih glumaca za najboljeg je proglašen Vladimir Jovanović, dok je je nagrada za režiju otišla u ruke rediteljki ove predstave Snežani Trišić koja je ujedno dobitnica i nagrade za scenografiju.

Kraljevačko pozorište

PRVA NAGRADA Predstava "Crna ovca" Kraljevačkog pozorišta

- Ovo je bez sumnje najveći uspeh u pozorišnoj istoriji Kraljeva za koji su zaslužni autorski timovi ovih predstava, kao i svi zaposleni i stručni saradnici koji posvećeno i danonoćno rade u izuzetno teškim, a ponekad i nemogućim uslovima. Predstava „Crna ovca“ nastala je nakon havarije na sistemu grejanja. Sve neuslove za rad uspešno smo pretvorili u kvalitet. Veoma sam ponosan – kaže Miodrag Dinulović, direktor Kraljevačkog pozorišta.

Sjajan uspeh na festivalu „Joakim Vujić“ i nezvačnična titula najboljeg pozorišta južno od Beograda dokaz je da ovdašnja pozorišna scena ne oskudeva u talentima i kvalitetnim predstavama. Lestvica je postavljena izuzetno visoko. Nadmašiti je biće teško, ali i svakako veliki motiv i sadašnjim i budućim generacijama u Kraljevačkom pozorištu. A, da bi se to ostvarilo potrebna je još veća podrška lokalne samouprave u rešavanju veoma važnih pitanja za funkcionisanje i opstanak ove ugledne kuće, stožera kulture u gradu na Ibru.

DASKE KOJE ŽIVOT ZNAČE

KRALjEVAČKO pozorište osnovano je 1949. godine, dekretom tadašnjih vlasti, ali je 1956. dekretom i likvidirano. Nastavljajući kontinuitet, na daske koje život znače tada su kročili amateri, i to sve do 2001. godine kada je ovom pozorištu, odlukom odbornika lokalnog parlamenta ponovo vraćen - profesionalni status. Na ovdašnjoj sceni igrali su i legendarni Raša Plaović, Dara Čalenić, Živojin Žika Milenković, Ivan Bekjarev i drugi profesionalci, proslavljeni „amateri“ Sreten Stepić, Milomir Nedeljković, Biljana Kostantinović, Veroljub Andrijanić... Sa kraljevačkih teatarskih dasaka odskočili su i Marko Nikolić, Nebojša Dugalić, Aleksandar Srećković, Jelena Ilić...

Pogledajte više