OBNOVA 1.600 KVADRATA: Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima izdvojila novac za rekonstrukciju Doma zdravlja u Lapovu

Z. GLIGORIJEVIĆ

16. 05. 2022. u 06:34

PORED Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, koja ulaže 160 miliona dinara, rekonstrukciju Doma zdravlja u Lapovu će finansijski podržati i lokalna samouprava, pa će biti uređen prostor za rendgen-aparat koji je ova zdravstvena ustanova dobila od Ministarstva zdravlja.

Foto Dom zdravlja

Inače, da pacijenti ne bi ostali bez zdravstvene zaštite, najpre će biti adaptirana manja zgrada, dok se pregledi obavljaju u onoj većoj, a potom će službe biti preseljene u uređeni prostor, dok će neimari prionuti na kompletan završetak posla, koji je - ukupno 1.600 kvadrata - planiran do septembra.

- U manjoj zgradi, nekadašnjoj zubnoj poliklinici, u kojoj se sada nalaze Stomatologija i apotekarska ustanova, u toku su rekonstrukcija krova i fasade, te zamena stolarije, podova, sistema za grejanje, električnih instalacija, vodovodne i kanalizacione mreže, a biće urađena i nova ograda. Prostor oko zgrade biće asfaltiran, pa ćemo dobiti parking za naš vozni park - kaže direktorka Doma zdravlja u Lapovu dr Marija Mujković.

S obzirom na to da se posao odvija planiranom dinamikom, manja zgrada bi trebalo da bude završena narednog meseca, a ovo je prva veća rekonstrukcija Doma zdravlja još od 1998, kada je ustanova - koja trenutno zapošljava 57 radnika - izdvojena iz zdravstvenog centra "Mihajlo Ilić".

- Od Ministarstva nam je nedavno stiglo novo, potpuno opremljeno sanitetsko vozilo koje ima i setove za reanimaciju, imobilizaciju i zbrinjavanje politraumatizovanih pacijenata. Zbog mogućnosti potpunog zbrinjavanja još tokom transporta, moći ćemo da spasemo mnoge živote, što je veoma važno jer se nalazimo pored auto-puta, pa ćemo uvek biti spremni da pružimo pomoć unesrećenima u tranzitu - zaključuje dr Mujković.

Pogledajte više