NIČE UTOČIŠTE OD BATINANJA ZA NAJMLAĐE: Novi Sad prvi grad u Srbiji koji će dobiti dnevni boravak za decu u riziku od nasilja

Lj. P.

11. 05. 2022. u 08:25

GRAD Novi Sad će biti prvi u Srbiji koji će dobiti Dnevni boravak za decu u riziku od nasilja, tako da već razmatramo lokacije, kako bi uskoro naš grad imao takav oblik zbrinjavanja ugroženog maloletnog stanovništva.

Foto Shutterstock

To je juče obelodanio Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, na sastanku Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u novosadskim školama i Centra za nestalu i zlostavljanu decu. Sastanku, upriličenom na Vučevićevu i inicijativu Igora Jurića, predstavnika Centra za nestalu i zlostavljanu decu, prisustvovali su i predstavnici opština Subotice, Vlasotinca i Aranđelovca, u cilju da se civilni i javni sektor umreže u aktivnosti zaštite bezbednosti dece i prevencije nasilja, kao i da se dobra iskustva Novog Sada prenesu drugim gradovima i opštinama u Srbiji.

Prema rečima članice Gradskog veća za obrazovanje i predsednice Koordinacionog tela Dine Vučinić, sastanku su prisustvovali i predstavnici Učeničkog parlamenta, koji aktivno učestvuju u radu Koordinacionog tela.

- Cilj ovog sastanka je da u rad Koordinacionog tela uključimo organizacije civilnog sektora i pojedince koji imaju znanja i dobru volju, kako bi to telo bilo još funkcionalnije - rekao je Vučević.

- To što smo angažovani više od drugih na ovom polju, ne znači da u Novom Sadu ima više nasilja, naprotiv, to znači da mi ne okrećemo glavu od problema nego nastojimo da ih brzo rešavamo i što više preveniramo.

Zbrinjavanje ugroženih maloletnih Novosađana, Foto Pres služba Grada

Igor Jurić rekao je da je namera Centra za nestalu i zlostavljanu decu da dobre prakse zažive i u drugim sredinama u Srbiji, i da misli da svi gradovi i opštine u Srbiji treba da imaju Koordinaciono telo kakvo ima Novi Sad i da će nakon što osnuje i Dnevni boravak za decu u riziku od nasilja, Novi Sad postati lider u regionu kada je reč o zaštiti bezbednosti dece i sprečavanju nasilja.

- Nasilje je prisutno u svim školama u Srbiji i ovakvi konkretni koraci moraju se preduzimati kako ono ne bi eskaliralo - zaključio je Jurić.

VODEĆA TEMA

- U PROTEKLIH mesec dana više puta sam razgovarao i sa gradonačelnikom Novog Sada i sa predsednikom Vučićem, koji su me uverili da će, nakon što bude formirana, Vlada Srbije problem nasilja nad decom tretirati kao vodeću temu - kazao je Jurić.

Pogledajte više