PREVENTIVNI LEKARSKI PREGLEDI U NIŠU: Povodom međunarodnog dana medicinskih sestara (FOTO)

J. Ć.

07. 05. 2022. u 14:38

GRAĐANI Niša danas su u Parku Svetog Save mogli da besplatno i bez zakazivanja urade preglede za bolesti gde preventiva igra glavnu ulogu u okviru aktivnosti povodom obeležavanja Međunarodnog dana medicinskih sestara koje organizuje Univerzitetski klinički centar Niš.

Foto J. Ć.

Od 5. do 12. maja svakog dana imamo neku aktivnost, da se o sestrama ne priča samo tokom jednog dana, s obzirom na to da su sestre 365 dana i 24 časa dnevno dostupne u svom poslu, a o njima se priča samo na Međunarodni dan medicinskih sestara. Organizovali smo niz aktivnosti kako bi se i građani upoznali sa našim radom – priča glavna medicinska sestra UKC Niš Sonjica Radić.

Ona ističe da posetoci mogu dobiti preventivne preglede bolesti gde preventiva igra glavnu ulogu. To su pregledi dojke, melanoma kože, može se izmeriti krvni pritisak, šećer, a najmlađi mogu prići obuku i naučiti kako se radi reanimacija i pružanje prve pomoći.

- Vrlo česta pojava predškolskog i školskog uzrasta su degenerativne promene, odnosno ravni tabani i kriva kičma, tako da su danas ovde i roditeljima pružena uputstva i kako treba pratiti dete kroz razvoj. Tu je i još jedan simptom koji je zastupljen, a o njemu se manje priča je noćno hrkanje. Naša klinika za plućne bolesti ima odeljenje gde naši pacijenti koji imaju taj problem se mogu njima obratiti i omogućiti sebi lak san – ističe Radićeva.

Koliko je bitna uloga medicinske sestre na svakom mestu pokazuje današnji primer kolabiranja gosta jednog kafića u Parku Sveti Sava gde je tim Urgentnog centra za tili čas bio tamo i pomogao mu.

- Dečku je u kafiću pozlilo i njegov drug je dotrčao do nas da nam kaže. Mi smo odmah otrčali do njega i pružili mu pomoć. Proverili smo mu puls – priča medicinska sestra Mirela Stefanović.

BONUS VIDEO - VAŠINGTONSKE TAJNE: Ko je u Beloj kući bio gej, a koga su volele žene?

Pogledajte više