KROJAČEV LEGAT OD 5.000 KNJIGA: Priča o Bošku Nikoliću, abadžiji iz Donjeg Ribnika (VIDEO)

Sofija Babović

30. 04. 2022. u 07:26

U ŽIVOTU je pročitao više nego mnogi profesori, a gotovo izvesno je većinu premašio po broju kupljenih knjiga: Boško Nikolić (1923-1991) skromni abadžija, krojač i strastveni pčelar iz Donjeg Ribnika kod Trstenika.

Foto S. Babović

Ovaj pasionirani čuvar knjiških izdanja i periodike, sakupio je više od 5.000 knjiga, a među njima, mnoge vredne i retke, štampane s kraja 19. i početkom 20. veka.

Po njegovoj želji, potomci su Nikolićeve knjige nedavno poklonili Narodnoj biblioteci "Jefimija" u Trsteniku, gde su formirali čitav legat od neprocenjive vrednosti, zahvaljujući neobičnom čoveku, koji je ostao sasvim nepoznat van uskih kulturnih krugova u varoši kraj Zapadne Morave.

- Boško Nikolić je zaista bio fenomen i mi smo beskrajno zahvalni što je porodica ispoštovala njegovu želju, da upravo biblioteci ostavi vredna izdanja - predočava za "Novosti" Veroljub Vukašinović, direktor biblioteke i naš istaknuti autor.

 

- Poznavao sam ga i sećam se da mi je svojevremeno spominjao da bi voleo da knjige ostanu biblioteci, čije je formiranje neposredno pomogao. Čitav život posvetio je kolekcionarskom poslu.

Foto S. Babović

I nije štedeo novac. Ukoliko bi knjiga bila u nejakom povezu, dao bi da se ojača i sredi.

Među poklonjenim delima nema tragova memle ili oštećenja.

- Ne samo da su do nas došle bezmalo već "pripremljene" za legat, već je Nikolić svaku od 5.000 knjiga popisao, uradio inventar, imao kataloški orman i listiće, po svim bibliotečkim pravilima - otkriva nam Vukašinović.

- U biblioteci sada imamo knjige iz najrazličitijih oblasti: medicine, prava, ratne, istorijske knjige, poljoprivreda, pčelarstvo, a posebno je sakupljao sva zavičajna izdanja, koja na bilo koji način imaju vezu s Trstenikom.

Boško Nikolić, Foto Iz legata biblioteke

Legat se smatra poklonom Nikolićevih unuka Zorice Trifunović i Milice Grujić.

Bibliotekari su mesecima radili na pripremi poklon zbirke i ubacivanju svakog naslova u sistem KOBIS.

- Veliko je zadovoljstvo bilo da se radi na ovom legatu, posebno bogatstvo su knjige iz oblasti pravne istorije - napominje, za "Novosti", Jelena Dumanović, samostalni knjižničar biblioteke "Jefimija".

- Knjige ne mogu da se iznose iz naših prostorija, namenjene su istraživačima, koji mogu da ih koriste na licu mesta. Na osnovu svake kupljene i sačuvane knjige, vidi se koliko je Nikolić voleo da čita, a još više, koliko je imao snažnu viziju o potrebi za obrazovanjem.

Jelena Dumanović, knjižničar "Jefimije", Foto S. Babović

BEZ KLASIČNOG OBRAZOVANjA

SKROMNI sin Jovice i Miljke Nikolića iz Donjeg Ribnika, bez klasičnog obrazovanja i škole, bio je i jedan od inicijatora obnove rada biblioteke 1954. godine. Te godine poklonio je izvestan broj svojih knjiga. Sam je napisao jednu: monografiju Hrama Svetog arhangela Gavrila (1824-1984), bogomolje u Gornjem Ribniku. Ovaj vredan abadžija, koji je jedno vreme vodio svoju krojačku radnju, a potom i stovarište - uzgajao je i pčele.

Foto S. Babović

POKLANjAO I PČELE, DELIO SAVETE...

BIO je legenda trsteničkog, ali i državnog pčelarstva: njegov pčelinjak u Ljubostinjskom Prnjavoru kod manastira Ljubostinje brojao je više od 100 košnica, koje su bile oblikovane kao modeli tipova srpskih kuća! - priča, za "Novosti", Vukašinović.

- Imao je i košnicu u starom panju hrastovog drveta, posebna atrakcija bila je košnica od gline u obliku medveda u prirodnoj velični. Početnicima je poklanjao rojeve i delio savete.

Ostavio je i svoje zapise koji se odnose na pčelarstvo. Kao i u svakoj od dragocenih knjiga do koje je došao za života, utisnut je pečat sa njegovim imenom.

Pogledajte više