SVETLI DELO „SRPSKOG HOMERA“: Kulturna svetkovina Filipu Višnjiću u njegovom zavičaju

V. Mitrić

27. 04. 2022. u 10:04

U GORNjOJ Trnovi, kod Ugljevika, rodnom selu čuvenog narodnog pevača i guslara Filipa Višnjića, čije je delo bilo „jezik ustanika“ na obe obale Drine, kroz čuvene epske pesme koje je ispevao, povodom njegovog rođendana najavljena je ideja načelnika Ugljevika Vasilija Perića da se podigne spomen-kuća poput one u Tršiću, njegovom saradniku, sapatniku i saborcu Vuku Stefanoviću Karadžiću.

Foto: V. Mitrić

U ugljevičkom Centru za kulturu, koji nosi ime Filipa Višnjića, održana je svečana akademija, posle polaganja cveća i venaca kraj njegovog spomen-belega u centru Gornje Trnove.

- Vuk i Filip su, pre mnogo godina, u mnogo težim uslovima, pokazali i dokazali da nema te brane koja može da omeđi naš kulturni i duhovni prostor - priča Vasilije Perić, načelnik opštine Ugljevik.

- Tu smo da podignemo spomen-kuću, koja će biti, ne samo spomeničkog karaktera, već živi jezik i oči naše kulturne baštine. U tome imamo i veliku podršku nama bratske Loznice, matice Srbije i Srspke kraljevske akademije naučnika i umetnika.

U ime episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija ovu svetkovinu blagoslovio je arhijerejski namenik ugljevičko-janjski protojerej Aleksandar Tešić.

Potpredsednik Skupštine opštine Ugljevik Dragan Đokić, veliki poštovalac, znalac i zemljak Filipa Višnjića, izrazio je zadovoljstvo jer se 255 godina od rođenja srpskog Homera održava u radosnoj vaskršnjoj sedmici, uz uverenje da će ovaj datum postati tradicija.

Đokić se zahvalio gostima koji su prisustvovali i podržali ovu manifestaciju, a to su grad Loznica, SKANU Centar za kulturu „Vuk Karadžić” iz Loznice, Mesna zajednica Višnjićevo iz opštine Šid, Turistička organizacija grada Bijeljina, Turistička organizacija opštine Ugljevik, Udruženje guslara „Filip Višnjić” iz Bijeljine...

Umetnički direktor ugljevičkog Centra za kulturu Predrag Vujević rekao je da je za ponos rodu, „što i posle 255 godina sija i blista delo znamenitog Filipa iz Gornje Trnove“.

- Izradom replike rodne kuće Filipa Višnjića u Gornjoj Trnovi namera nam je da vežemo ovaj kraj sa rodnim krajem Vuka Karadžića, a upravo je on zapisivao pesme Filipa Višnjića. Želimo i da taj potencijal razvoja kulturno-istorijskog turizma preslikamo kako to rade u Tršiću i prenesemo u ugljevički kraj - rekao je Vujević.

Direktorka Centra za kulturu „Vuk Karadžić” iz Loznice Snežana Nešković Simić rekla  je da je „ovaj dan od velikog značaja za podmajevički kraj, Ugljevik, RS i vaskoliki srpski rod, ma gde živeo“, dan za ovaj kraj.

Vuk Karadžić je sudbinski vezan za Filipa Višnjića. Pre 90 godina smo pokrenuli Vukov sabor koji i dan-danas traje, a tako treba posvetiti dane i Filipu Višnjiću koji je zadužio srpski narod - rekla je Simićeva.

Ona je podsetila da ugljevički i loznički centri za kulturu dugi niz godina sarađuju, a pre dve godine je zvanično potpisan i memorandum o saradnji ovih ustanova.

- Mi smo kao ustanova na raspolaganju za svaku vrstu pomoći našim prijateljima iz Ugljevika - dodala je Simićeva.

Na svečanoj akademiji nastupili su dramski glumci iz Srbije Lepomir Ivković i Dušan Simić koji su izveli predstavu „Dva vožda”, a u programu je nastupao i guslar iz Bijeljine Vukan Đuka, kao i učenici Muzičke škole „Kornelije Stanković” i etno grupa „Tamjan” iz Ugljevika. Organizatori ove manifestacije bili su Centar za kulturu „Filip Višnjić” i Turistička organizacija Ugljevika, a pokrovitelj opština Ugljevik.

Pogledajte više