ČITAV SVET NA 10H10 CENTIMETARA: Bijenale minijature u Gornjem Milanovcu

M. B.

23. 04. 2022. u 08:12

RASKOŠ umetnosti minijature, radova maksimalnih dimenzija 10h10 centimetara, 16. put se predstavila u svojoj globalnoj prestonici Gornjem Milanovcu!

Foto M. Bošnjak

Izložba će u Modernoj galeriji Kulturnog centra trajati do 1. jula, a odabran je 621 rad od 394 autora iz 25 zemalja. Laureat je Goran Despotovski (na slici) umetnik iz Srbije.

Dobio je Gran pri za rad "Zid 1 i 2" u kategoriji intermedija. Dodeljeno je i sedam ravnopravnih nagrada u rangu prve, u svakoj umetničkoj i izložbenoj kategoriji. Sve su ih, osim umetnika iz Hrvatske Đanina Božića za rad "Smeće s mog poda, Smeće s mog stola" u žanru intermedija, dobili umetnici iz Srbije. Prvu nagradu u žanru slikarstvo dobio je Đerđi Ratković za rad "Usnula", u grafici Katarina Zarić za rad "Bez naziva".

U skulpturi nagrađen je Marko Jozović, za crtež Maja Obradović. U primenjenoj umetnosti, prva nagrada je pripala Mihajlu Vojnoviću, dok je u kategoriji fotografije prvonagrađen Luka Klikovac. Dobitnici pohvala su iz Japana, Irske, Poljske, Severne Makedonije, Hrvatske, Srbije...

Pogledajte više