ĐAČKI DANI MEĐU KORICAMA: Svečanost u Gimnaziji „Žarko Zrenjanin“ u Vrbasu obeležile dve knjige bivših đaka

J. S. 17. 04. 2022. u 11:58

U SVEČANOJ sali gimnazije "Žarko Zrenjanin" u Vrbasu održana je promocije dve knjige vezane za obeležavanje 50 godina mature generacije 1967-1971. godine.

Foto: R.KARIŠIĆ

Autor prof. dr Vladimir J. Koprivica predstavljen je dnevničkim zapisima iz gimanzijskih dana objavljenim u knjizi "Dnevnik gimnazijalva, Vrbas 1967-1971," dok je druga promovisana knjiga delo fotografa Rajka R. Karišića koji je napravio svojevrstan album uspomena "50 godina mature generacije 1967-1971 Gimnazije "Žarko Zrenjanin" u Vrbasu".

Prisutnima se obratila direktorka Gimnazije prof. Tatjana Kažić istakavši značaj i ulogu vrbaske Gimnazije koja ove godine obeležava 213 godina postojanja kao i 200 godine postojanja i rada školske biblioteke. Tokom promocije izveden je prigodan kulturno umetnički program koji su pripremili učenici Gimnazije a koji je počeo izvođenjem gimnazijske himne «Gaudeamus igitur».

Foto: R.KARIŠIĆ

O knjigama su govorili prof. Slavica Lakčević, Obrad Baturan, kao i autori prof. dr Vladimir J. Koprivica i Rajko R. Karišić koji su prisutnima na vrlo prijemčiv način opisali nastanak ovih knjiga.

Foto: R.KARIŠIĆ

«... Pisati dnevnik je stvarno interesantno. Kažeš sve što misliš i osećaš, hvališ se i kritikuješ. Čisti impresionizam. Danas misliš i pišeš na jedan način, sutra već drugačije, često suprotno. Čovekova svest se menja. I posle pedeset godina sedneš, zavučeš ruku u sanduk i izvadiš sveske u kojima si nekada pisao o sebi i drugima, o događajima. Oduvaš prašinu sa korica, otvoriš, čitaš i setiš se prošlog vremena. Iznenadiš se šta si sve zaboravio. Ne možeš sebe prepoznati u napisanom. Uporediš kakav si bio i kakav si sada; vidiš zašto je bilo dilema i gde su njihovi uzroci. Saznaš prvi put zbog čega si nešto uradio, jer nisi mogao kao mlad sebe sagledati....» - jedan je od zapisa u ovoj izvanrednoj knjizi (6.4.1970. godine) koji iz ugla jednog mladog gimnazijalca, oslikava jedno vreme, mladost željnu novih saznanja, okruženje u kojem se nalazio i aktuelna događanja u zemlji i u svetu...

Foto: R.KARIŠIĆ

-Ovaj «Dnevnik gimnazijalca» može novim maladim naraštajima da bude podstrek i ideja kako bi trebalo sačuvati uspomene na jedno vreme u kojem se živelo, radilo i stvaralo za kasnije godine u kojima će ovi i ovakvi zapisi biti izvanredan izvor uspomena...-smatraju autori.

Poseban utisak na sve prisutne je ostavio pesnik Blagoje Baković koji je kao gost ovog skupa izgovorio svoju pesmu «Mladosti moja» posvećenu maturantima različitih generacija...

Veliko zadovoljstvo bivšim gimnazijalcima pričinilo je prisustvo njihovih profesora – Krste Bajovića, Stojana Miljanića i Branislava Đakonovića.

Pogledajte više