NASMEJAN, KAKVOG GA DRUGOVI PAMTE: Kod Trstenika osvanuo mural sa potresnim rečima za preminulog dečaka Damjana (13)

S. Babović

15. 04. 2022. u 19:16

DRUGOVI Damjana Dače Pavlovića (13), dečaka iz Grabovca kod Trstenika koji je 25. februara preminuo od posledica tumora, oslikali su mural sa njegovim likom na zgradi osnovne škole.

Foto: Fejsbuk/Privatna arhiva

Mural na kome je Dača,kao što je uvek bio u svom životu-nasmejan,sa fudbalskom loptom i pored kopački, sadrži i potresne reči:

- Ja svoje prijatelje ne volim ni srcem,a ni razumom, jer dešava se da srce stane, a razum zaboravi. Ja ih volim dušom, jer duša niti staje, niti zaboravlja”. I odmah pored ovih reči poznatog perijskog pesnika Rumija iz 13.veka, drugovi su napisali:

- Uvek u srcu, nikad zaboravljen Damjan Dača Pavlović (2009-2022).

Foto: Fejsbuk/Privatna arhiva

Borbu za Dačin život neumorno su vodili njegovi rodteilji Ivan i Dejan i brat Aleksa,a među prvim saveznicima u toj borbi, našli su se upravo đaci Osnovne škole „Miodrag Čajetinac-Čajka“. Izradili su i prodavali razne dekorativne predmete, sa željom da sakupe novac za medicinske troškove u lečenju svog druga. Dežurali su svakoga dana u holu školske zgrade i motovisali brojne druge organizacije, ustanove i humanitarna udruženja da organizuju slične akcije. Osim Fondacije „Budi human“, brojni pojedinci uključili su se da pomognu u prikupljanju sredstava,a FK „Partizan“ je organizovao humanitarnu licitaciju dresova i utakmicu svojih veterana.

Foto: Fejsbuk/Privatna arhiva

Damjan je prve simptome bolesti dobio 2014.godine, kada mu je dijagnostifikovan tumor moždanog stabla. Do tada je bio redovan član kulturno-umetničkog društva, bavio se sportom. Operisan je u KCS u Beogradu,ali je 2019, došlo do recidiva. Nakon nove operacije i oporavka, vratio se svom đačkom životu. Ipak, avgusta, 2021. godine, nakon pada sa bicikle, na pregledu je uočena promena i Damjan je ponovo operisan. Ustanovljeno je, na žalost, da je bolest, glioblastom gradus na moždanom stablu, uznapredovala.

Preminuo je Intenzivnoj nezi neurohorurgije KCS u Beogradu.

Pogledajte više