PROMENJEN UPRAVNIK STAKLARE: Privredni sud u Kragujevcu uvažio zdravstvene probleme rukovodioca stečaja u Paraćinu

Z. RAŠIĆ

13. 04. 2022. u 06:21

STEČAJNI sudija Privrednog suda u Kragujevcu Branislav Jovović je, u postupku nad paraćinskom "Srpskom fabrikom stakla", doneo rešenje kojim je razrešen stečajni upravnik Saša Jovanović, a za njegovu naslednicu je imenovao Slavicu Radisavčević iz grada na Lepenici.

Foto Z. Rašić

Kako je navedeno u rešenju, ovakav epilog je zatražio sam Jovanović - zbog narušenog zdravstvenog stanja.

Jovanovića je isti sudija - koji je, ujedno, i predsednik kragujevačkog Privrednog suda - za upravnika imenovao 15. septembra 2020, kada je treći je put otvoren stečaj u toj fabrici. Ovoga puta, zbog trajne nemogućnosti plaćanja, stečaj je zatražila beogradska firma "Remont enerdži" u vlasništvu Jelene Radan, kojoj je "Srbijagas" ustupio svoja potraživanja od SFS u ukupnom iznosu od gotovo 13 miliona evra, a dve trećine su u kategoriji obezbeđenih.

Iako je stečaj trebalo da krene putem reorganizacije stečajnog dužnika, razlučni poverilac "Korp investment" iz Beograda je povukao plan reorganizacije, a zato što posle toga nije podnet nijedan drugi, 12. jula 2021. Privredni sud je proglasio bankrotstvo Staklare, a Jovanoviću - kao stečajnom upravniku - naloženo je da bez odlaganja započne postupak unovčenja stečajne mase.

Sad već bivši upravnik je tada izjavio kako je najvažnije da fabrika nastavi da radi do prodaje, da proizvodnja teče normalno sa oko 600 ljudi i da će Staklaru verovatno da kupi neko iz bankrotstva. Ubrzo po njegovom proglašenju, upravnik je objavio javni poziv za dostavljanje ponuda za procenu likvidacione vrednosti imovine stečajnog dužnika, te procenu vrednosti SFS kao pravnog lica.

Procenitelj je trebalo da obavi procenu celishodnosti prodaje fabrike kao pravnog lica u odnosu na prodaju imovine pojedinačno, te da dostavi mišljenje u vezi sa njenim pravnim statusom, ali od Jovanovića nismo mogli da dobijemo informaciju da li je to i urađeno.

Izvesno je da se proces proizvodnje kod jedinog proizvođača ambalažnog stakla u Srbiji i dalje odvija, a iz samog državnog vrha je isticano da država radi na pronalaženju strateškog partnera za Staklaru, te da su upoznati sa kompletnom situacijom u toj fabrici.

Rešenje, pa primopredaja

KAKO je Slavica Radisavčević potvrdila "Novostima", ona je 11. aprila preuzela rešenje o imenovanju za stečajnog upravnika SFS, a postupak primopredaje će biti realizovan u skladu sa odredbama Zakona o stečaju iz 2017.

Pogledajte više