TRAŽE NOVA REŠENJA PROTIV ZARAZE: Pirotski kraj tri godine ugrožen afričkom kugom svinja

V. Ć.

11. 04. 2022. u 19:33

PIROTSKI kraj u kome je pre nešto više od tri godine buknula afrička kuga svinja, još je ugrožen od ove zaraze koja je ispraznila torove.

Foto: V. Ćirić

 Ovo je potvrdila načelnica okruga Dragana Tončić, koja uz neke već poznate iznosi i nove detalje vezane za ovu fatalnu bolest domaćih i divljih svinja.

- Veterinarski inspektori redovno kontrolišu teren i preduzimaju mere na suzbijanju bolesti. Doneta su nova rešenja o proglašenju bolesti u selima Orlja i Bazovik, a ugrožena su područja Osmakova, Vraništa, Ragodeša, Crnoklišta , Rudinja, Cerove, Mirkovaca i Šugrina. To je što se tiče područja grada Pirota, a nova rešenja su doneta i za područje dimitrovgradske opštine. Reč je o selima Bačevo, Radejna, Prtopopinci, Smilovci, Petrlaš, Visočki Odorovci, Gulenovci, Mazgoš,Grapa, Banski Dol, Željuša, Verzar i Bilo - kaže Dragana Tončić.

Na osnovu odobrenja Nacionalnog kriznog centra, na pomenutom području sprovodi se generalni plan nadzora ugroženog područja, a za praktični deo posla zadužena je Veterinarska klinika Pirot, prema instrukcijama Veterinarskog instituta iz Niša.

Afrička kuga svinja u ovom kraju pojavila se pre tri godine, najpre kod divljih svinja u okolini sela Petrlaš. Preneta je posle na ostala lovišta u Pirotskom okrugu, kao i na domaće svinje. U prvom naletu u selima na kružnom putu u Pirotu i u okolini Dimitrovgrada uništeno je oko 1.500 grla po torovima i na farmama, čiji su vlasnici dobili odgovarajuće naknade od tridesetak hiljada dinara po ubijenoj životinji.

Osim vlasnika domaćih svinja u suzbijanje zaraze uključili su se i lovci ovdašnjih lovačkih udruženja. U par navrata je bilo zahteva meštana pojedinih sela da se odjavi epidemija, međutim, tim zahtevima nije udovoljeno jer je očigledno da zaraza još postoji.

Pogledajte više