MUZEJ TAMBURICE BAŠTINI TRADICIJU: Novi Sad u godini evropske prestonice kulture dobija novu kulturnu ustanovu

S. B. 11. 04. 2022. u 12:53

NOVI SAD će u godini, u kojoj nosi titulu Evropske prestonice kulture, dobiti “Muzej Tamburica festa”, prvi u Srbiji, koji će, kako se očekuje, biti otvoren početkom avgusta u “Menratovoj palati”, reprezentativnom secesijskom zdanju izgrađenom 1908. godine, u Ulici kralja Aleksandra 14.

Foto TF

Po rečima dr Jovana Pejčića, direktora i osnivača “Tamburica festa”, taj festival i Svetska tamburaška asocijacija, dobili su svoj dom u kojem će jedinstvenom muzeološkom postavkom, obuhvatiti više od dva veka tamburaške tradicije u Vojvodini.

-Eksponati svih utemeljivača tamburaške kulture, instrumenti, notni zapisi … Mite Oreškovića, Vase Jovanovića, Save Vukosavljeva, Marka Nešića, Janike Balaža i mnogih drugih, biće na jednom mestu- kaže Pejčić.

- Pored uređenja prostora po svim muzeološkom standardima, radi se i na prikupljanju sadržaja, pa ovom prilikom pozivamo sve one koji imaju značajan materijal za muzej, u vidu fotografija, instrumenata, nota … da nam se obrate i daju svoj doprinos muzejskoj postavci. Poseban segment činiće i izložba od oko 150 umetničkih slika, ulja na platnu, nastalih u prethodnih 15 godina na tematskim Likovnim kolonijama “Tamburica festa”.

U formiranju muzeja, tamburašima asistira zajednički tim značajnih institucija, Galerija matice srpske, Muzej Vojvodine, Akademija umetnosti, Univerzitet u Novom Sadu, Turistička organizacija Vojvodine, Turistička organizacija Novog Sada...

- Hvala gradskim strukturama na čelu sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem koji su prepoznali značaj ustanove pa je povodom jubileja, 15 godina “Tamburica festa”, obezbeđen prostor u kom će biti održavane muzičke radionice kao i promocije knjiga, večeri poezije… i svih vidova umetnosti koji se prepliću sa tamburaškom kulturom- ističe Pejčić i naglašava da bi Novi Sad bez tamburaša bio grad bez duše.

Aleksandar Antunović, kustos Muzeja Vojvodine,smatra da se značaj Muzeja ogleda u činjenici da je tamburica utkana u identitet Novog Sada i Vojvodine, a i šire.

- Muzej je, svakako, jedan od produkta šire priče, s obzirom na to da je tamburica nedavno upisana u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbija. Novi Sad dobija instituciju koja baštini tradiciju i objedinjuje tamburašku praksu svih etničkih zajednica na ovim prostorima, bilo da je reč o pisanim pesmama i kompozicijama ili kafanskoj muzici- kaže Antunović.

Pogledajte više