ZA KULINARSKO USAVRŠAVANJE Na vrnjačkom Fakultetu za HiT otvorena Laboratorija za gastronomiju

Goran Ćirović 08. 04. 2022. u 11:12

Na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji, nedavno je otvorena Laboratorija za gastronomiju namenjena praktičnoj nastavi na smeru gastronomski tehničar.

Opština Vrnjačka Banja

Prostor za laboratoriju obezbedila je Opština Vrnjačka Banja, Fakultet je uložio 15 miliona dinara, a nakon kompletnog opremanja, studenti će se u laboratoriji baviti ispitivanjem hrane, a planirani su i kursevi za kulinarsko usavršavanje.

- Sve što naši studenti teoretski nauče, praktično će moći da primene u našoj Laboratoriji. Tu nećemo samo da kuvamo i izmišljamo neke nove recepte, nego ćemo i da kontrolišemo hranu, da poboljšamo i sačuvamo domaća, nacionalna jela – rekao je pored ostalog prof. dr Drago Cvijanović, dekan Fakulteta za hotelijerstvo i turizam.

Do nedavno, studenti ovog fakulteta praktičnu nastavu su obavljali u Ugostiteljsko-turističkoj školi, a kako saznajemo, u planu je i otvaranje nastavno-praktičnog centra sa restoranom.

- Svaka modernizacija i inovacija, ne samo u studijskom programu Fakulteta, već i u infrastrukturi, puno znači i lokalnoj samoupravi i Fakultetu kao rasadniku stručnih kadrova u hotelijerstvu i turizmu - istakao je Boban Đurović, predsdnik vrnjačke opštine. - Uveren sam da će se mnogi studenti nakon školovanja odlučiti da da svoje znanje primene i kapitalizuju u nekim od hotelskih kapaciteta u Vrnjačkoj Banji i Srbiji.

Pogledajte više