NOVA SAVREMENA BOLNICA U ŠAPCU: Država izdvaja 50 miliona evra

06. 04. 2022. u 12:39

PREDSEDNIK Republike Srbije Aleksandar Vučić, prilikom posete šabačkom naselju Majur, između ostalog izjavio je da će grad Šabac dobiti potpuno novu bolnicu na novoj lokaciji, sa novom opremom.

Foto: Printskrin

U izgradnju i opremanje nove bolnice biće uloženo 50 miliona evra. Rekonstrukcije i dogradnje kompleksa Opšte bolnice i Doma zdravlja Šabac je u punom zamahu.

Konzorcijum firmi koje su angažovane za izradu projektne dokumentacije uspešno obavljaju poverene poslove. Posle završenog snimanja postojećeg stanja zdanja, analiza i iskazanih realnih potreba usledila je izrada Generalnog projekta. Urađena su varijanta rešenja, analiza novog prostora uz saglasnost menadžmenta obe ustanove, a potom i studija izvodljivosti i ekonomske isplativosti.

U kratkom roku će Generalni projekat biti dat Revizionoj komisiji na saglasnost. Posle dobijanja saglasnosti kreće se u izradu idejnih rešenja. Izradom Generalnog projekta postavljena su konceptualna rešenja objekata Opšte bolnice i Doma zdravlja Šabac.

Predložena lokacija za izgradnju nove Opšte bolnice nalazi se u zoni Poslovni centar III, gradski poluprsten, (stočna pijaca u naselju Kamičak) oivičena je ulicama Hajduk Stanka sa istočne i Gavrila Principa sa jugozapadne strane, dok je na severnoj strani granica parcele zaštitni pojas železnice. Postojanje infrastrukture i neposredna blizina brzih saobraćajnica i budućeg auto puta i novog mosta, su opredelili lokalitet.

- Novi bolnički kompleks je projektovan u kapacitetu od 600 postelja na ukupno 74 hiljade metara kvadratnih korisnog prostora koncipiranog po najvišim internacionalnim standardima za moderne bolnice -kažu u upravi Opšte bolnice u Šapcu. - Obezbeđena je funkcionalna komunikacija na svim nivoima između celina i maksimalan komfor za pacijente u dvokrevetnim sobama.Predviđeno je kompletno instaliranje nove medicinske opreme i ostalog mobilijara. Takođe, sproveden je koncept savremenog korišćenja energije za grejanje, hlađenje i ventilaciju, kao i efikasan sistem funkcionisanja bolničkih servisnih službi.

Foto: V. Mitrić

 

Glavni objekat bolničkog kompleksa smešten je u središnjem delu trougaone parcele, označen sa „A“.  U funkcionalnom i prostornom smislu podeljen je na 4 celine i to blokove A0, A1, A2 i A3.

Blok A0, bruto površine 9595m2 zamišljen je kao centralna zona koja istovremeno spaja i razdvaja dva bolnička bloka, A1- hirurški i A2-internistički. Ispod bloka A0 predviđena je i podzemna garaža bruto površine 9752 kvadratna metra. U prizemnom delu objekta A0 sa jugozapadne strane smešten je glavni ulaz u bolnicu, u kome se nalazi centralni hol i prijemni pult za otvaranje istorija bolesti i daljim usmeravanjem pacijenata. Objekat A1 spratnosti Po+P+8 (podrum, prizemlje i broj spratova), bruto površine 25842 m2 i zamišljen je kao Hirurški blok sa prijemom za urgentno zbrinjavanje sa obezbeđenim adekvatnim saobraćajnim i pešačkim pristupom. Objekat A2 spratnosti Po+P+5, bruto površine 16621 m2 , zamišljen je kao internistički blok sa obezbeđenim pristupom iz ulica Gavrila Principa.

Objekat A3 spratnosti Po+P+4, bruto površine 6318 m2 zamišljen je kao poliklički blok. U prizemlju se nalazi dečija poliklinika sa posebnim ulazom, kao i poliklinička dijagnostika ostalih specijalnosti. Veza sa polikliničkom dijagnostikom ostvarena je preko objekta A0, kroz centralni hol kao i sa dijagnostikom sa hiruškog bloka. Na ostalim etažama bloka A3 nalaze se internističke i hirurške ambulante i fizikalna terapija.  Služba za pedijatriju smeštena je u polikliničkom bloku, zbog razdvajanja dece od odraslih pacijenata i ostvarivanja brze veze sa dečijim ambulantama.

U objektu „B“ spratnosti Po+P+1 bruto površine 2100 m2 smeštena je Služba za infektivne bolesti, u prizemlju ambulantni deo a na spratu stacionar.

U objektu „V“ spratnosti Po+P+2 bruto površine 3540 m2 smeštena je Služba za psihijatriju. Objekat je vizuelno i fizički odvojen od ostalih delova kompleksa. U prizemlju je smeštena dnevna bolnica i ambulante a na spratovima stacionar, koji je razdvojen na muški i ženski deo. Predviđeno je posebno ograđeno dvorište koje ima terapijsku namenu za pacijente.

Foto: V. M.

 

Dom zdravlja Šabac po ovoj varijanti konceptualnog rešenja ostaje na staroj lokaciji. U objektima Doma zdravlja koji se nalaze u ulicama Vojislava Ilića i Prote Smiljanjića i u pridodatom kompleksu Hirurškog bloka, posle rekonstrukcije i adaptacije prostora, biće smeštene sve službe.

Pogledajte više