KONTEJNERI PUNI SMEĆA: Zbog štrajka radnika komunalne firme u Kikindi kante sa otpadom nema ko da prazni

R. Š.

02. 04. 2022. u 06:21

VEĆ drugi dan kante sa komunalnim otpadom iz domaćinstava u Kikindi nema ko da prazni, jer je veći deo radnika kompanije "FCC Kikinda" počeo štrajk.

Čistači u štrajku, Foto B. Popovicki

Prekidom rada pokušavaju da sa poslovodstvom zaključe kolektivni ugovor, da dobiju veće zarade i bolje uslove rada, jer smeće, kako tvrde, odvoze starim, dotrajalim vozilima, često tehnički neispravnim.

- Najpre smo održali štrajk upozorenja, jer već dve godine traju pregovori sindikata i poslovodstva o kolektivnom ugovoru. Poslovodstvo odbija da usvoji taj, pa im je ponuđen sporazumni ugovor, ali ni to nisu želeli. Oni jednostavno neće sa nama da razgovaraju, ćute na sve naše predloge i zahteve. To više ne možemo da tolerišemo. Ni nakon štrajka upozorenja nisu nam se obratili, pa smo posle osam dana stupili u generalni štrajk - prenosi Branislav Popovicki, predsednik industrijskog sindikata u FCC-u, naglašavajući da je u štrajku 26 od 38 zaposlenih.

Smeće na ulicama, Foto R. Šegrt

Isplata zarada je redovna, ali radnicima nije jasno kako se one obračunavaju. Popovicki kaže da su do septembra radili za minimalac, a onda je usledilo povećanje, pa je prosečna plata sada od 40.000 do 45.000 dinara.

- Nepoznato je kako se zarada obračunava. Pouzdano znamo da radnici sa istim radnim stažom, na istim poslovima i istog angažovanja dobijaju različite iznose. Sada tražimo jasan obračun, ali i povećanje od 20 odsto - navodi Popovicki.

Foto R. Šegrt

U FCC za "Novosti" kažu da "je planirani štrajk nezakonito organizovan".

- Pregovori sa radnicima FCC Kikinda, koji su od srede u štrajku nije moguć u toku nezakonitog štrajka. Nikada nismo branili zaposlenima slobodu sindikalnog udruživanja i ostvarivanja svojih prava dok god se poštuju odredbe Zakona o štrajku. Ulažemo maksimalne napore da održimo nivo redovne usluge - saopšteno je iz FCC.

DOGOVOR SA GRADONAČELNIKOM

GRADONAČELNIK Nikola Lukač objavio je na svom FB profilu da se sastao sa sindikalcima FCC radi rešavanja problema. Popovicki je rekao da je dogovoreno odlaganje štrajka, uz obećanje gradonačelnika da će se založiti za pronalaženje rešenja.

On je rekao da radnici ostaju pri svojim zahtevima, ali da će očistiti grad.

Pogledajte više