KOSTOLAC OD SADA NA RUTI KRUZERA IZ ČITAVOG SVETA: Na Dunavu otvoreno međunarodno pristanište čiji će operater biti "Viminacijum"

D. NOVKOVIĆ

01. 04. 2022. u 11:10

NA Dunavu u Kostolcu juče je otvoreno međunarodno putničko pristanište, čiji će operater biti Arheološki park "Viminacijum".

Foto D. N.

Izgradnju pristaništa, koje se sastoji od plutajućeg objekta za prihvat putnika sa brodova, metalnog mosta i popločanog priobalnog dela, finansirala je državna Agencija za upravljanje lukama.

Direktor Agencije, Vuk Perović, napomenuo je kako je ovo sedmo po redu pristanište, a očekuje se da će ovde pristajati kruzeri sa oko 30.000 do 50.000 turista godišnje.

- Kostolac ima potencijal da postane nezaobilazna tačka na ruti kruzera kroz Srbiju, pre svega zbog neposredne blizine arheološkog parka "Viminacijum". U našu zemlju dolaze kruzeri iz Amerike, Kanade, Meksika, Japana i Izraela, tako da nas pristaništa spajaju sa celim svetom - rekao je Perović.

Direktor Transportne zajednice Matej Zakonjšek uveren je da Srbija može biti najbolji primer za pametno i efikasno korišćenje unutrašnjih plovnih puteva, ne samo na Zapadnom Balkanu, već i u čitavoj Evropi. Gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović naglasio je da pristanište u Kostolcu predstavlja važan korak ka razvoju turizma u dunavskoj regiji u Srbiji.

- Uz ovo pristanište, naše turističke atrakcije, poput Viminacijuma, ergele "Ljubičevo", Požarevačkog mira, postaju mnogo dostupnije turistima. Sada, konačno, možemo da kažemo da je naš grad ponovo izašao na Dunav - rekao je Pavlović.

Pogledajte više